Plenković: “Možemo biti ponosni da dajemo velika prava manjinama”

Srpsko narodno vijeće (SNV) i ove godine organizira primanje povodom proslave pravoslavnog Božića, a primanju u hotelu Westin nazoči i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je održao kratak govor.

“Sve vas pozdravljam u ime Vlade i u svoje osobno ime u danu koji šalje poruku solidarnosti, mira i zajedništva, pruža se prigoda da ponovimo kako je moderno suvremeno hrvatsko društvo uključivo, društvo u kojem se Hrvati i nacionalne manjine dobro osjećaju”, kazao je Plenković.

“Kada smo razmišljali o parlamentarnoj većini, rekao sam da je moje duboko opredjeljenje da pripadnici nacionalnih manjina moraju biti dio većine. Samo na taj način možemo zajednički rješavati pitanja važna za naše manjine, za njihova prava koja imaju po Ustavu. Možemo biti ponosni da smo zemlja koja daje velika prava manjinama i to je korisno, uzor smo mnogima, ali ih je malo to doseglo”, istaknuo je premijer.

“Drago mi je da uoči blagdana Božića možemo govoriti koliko smo postigli. 20 godina nakon mirne reintergracije postigli smo puno, nije bilo lako nakon Miloševićeve agresije dovesti politiku uključivanja srpske manjine na razinu koju želimo. Samo tako možemo težiti k tome da naši sunarodnjaci u Bosni i drugdje uživaju istu razinu zaštite prava koju naše manjine uživaju u Hrvatskoj.

S tom porukom, da u svakom dijelu Hrvatske stanovnici imaju struju i vodu, da se nitko ne osjeća kao da ne živi u 21. stoljeću, to ćemo riješiti, to obećajem. Da prevlada dijalog, interes i znatiženja, a ne predrasude i stvaranje nesnošljivosti u državi. Drago mi je da sve što radimo skupa vrlo konkretno rješava pitanja i pomaže pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj da budu zadovoljni”, smatra predsjednik hrvatske Vlade.