Plenković: “Možda će se sad tvrtke odlučiti za dodatnu nagradu radnicima”

foto HINA/ Denis CERIĆ

Pruža se sada prigoda za sve poslodavce koji žele u nekom obliku nagraditi svoje radnike, praktički za dva tjedna. Mislim da je to jako dobra mjera. Mnogi su poslodavci upravo tako nešto priželjkivali i mislim da smo tu reagirali dobro in favorem poslodavaca i radnika, komentira Plenković podizanje neooporezivog dijela za božićnice i regres.

Predstavljanje proračuna za 2019. otkrilo je da sva ministarstva osim Ministarstva turizma dobivaju više novca. No ipak je danas prava vijest stigla iz paketa poreznih zakona; poslije Božića pojeftinit će lijekovi, a već i prije njega pravi poklon u vidu bolje mogućnosti za regres ili baš božićnicu. Neoporezivi dio za božićnice, regres i ostale nagrade i naknade radnicima povećavaju se s 2500 na 7500 kuna.

“Prigoda je to za sve poslodavce koji žele u nekom obliku nagraditi svoje radnike, praktički za dva tjedna. Mislim da je to jako dobra mjera. Mnogi su poslodavci upravo tako nešto priželjkivali i mislim da smo tu reagirali dobro in favorem poslodavaca i radnika”, komentira premijer Andrej Plenković u razgovoru za Novu TV.

Na pitanje što misli hoće li tu mjeru iskorsititi privatne tvrtke, posebno u onim granama gdje nedostaje radnika, i 13. plaćom ili nekakvim bonusom ih stimulirati da ostanu u zemlji, odgovorio je:

“Ovo nije 13. plaća. Ovo može bit božićnica, uskrsnica, regres, bilo što od tih neoporezivih primitaka, to jest davanja poslodavaca bez poreza. Mislim da je to jako dobro. Mnogi od njih su to htjeli i svi koji imaju ta sredstva na raspolaganju, možda će se sada kada na to nema poreza lakše odlučiti da daju dodatnu nagradu svojim zaposlenicima i to je bio smisao ove mjere”.