Plenković: Mons. Bogović bio je jedan od prvih crkvenih povjesničara

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u nedjelju izraze sućuti gospićko-senjskom biskupu mons. Zdenku Križiću u povodu smrti mons. Mile Bogovića, gospićko-senjskog biskupa u miru, koji je preminuo u subotu.

“Preuzvišeni gospodine biskupe, sa žalošću sam primio vijest o smrti prvog gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića. Pamtit ćemo ga po predanom i neumornom svećeničkom, profesorskom i biskupskom radu”, stoji u sućuti premijera Plenkovića.

Biskup Bogović bio je svestrani intelektualac i vrstan poznavatelj povijesti područja koje danas pripada Gospićko-senjskoj biskupiji, ali i jedan od prvih crkvenih povjesničara, ističe premijer.

“Svojim bogatim znanjem i iskustvom pridonio je i djelovanju Hrvatske biskupske konferencije pri kojoj je obnašao brojne dužnosti. Za vrijeme njegove biskupske službe izgrađena je Crkva hrvatskih mučenika na Udbini te su obnovljene brojne crkve širom najmlađe biskupije u Hrvatskoj. Uime Vlade, i moje osobno, molim Vas primite izraze duboke sućuti“, poručio je premijer

Bogović, prvi gospićko-senjski biskup, umro je u subotu od posljedica covida 19.