Plenković: “Moj dojam je isti kao zadnjih pet godina. On nastavlja iznositi laži i neistine”

Premijer prošetao centrom Zagreba

Premijer Andrej Plenković komentirao je danas izjavu predsjednika države Zorana Milanovića.

 “Kratko sam pročitao što je sve izgovorio. Moj dojam je isti kao zadnjih pet godina. On nastavlja iznositi laži i neistine”, rekao je premijer.

Komentirao je i spominjanje njegove obitelji od strane predsjednika Milanovića, kazavši da je on Milanovićeva oca sreo prije desetak godina, kad mu se predsjednikov otac sam došao javiti.

“Nikada ni u jednom razgovoru nisam spominjao njegovog oca, a on je usred kampanje, u kojoj je poražen, spominjao moju majku”, rekao je Plenković, spomenuvši razlike u kulturi, izričaju i kućnom odgoju između njega i predsjednika Milanovića. 

“On govori posprdno o mojoj majci. To je razlika u karakteru, pristojnosti, kućnom odgoju, to je razlika u samom tkivu u nama kao ljudima i političarima. To je on, ovo sam ja”, rekao je Plenković.

“On je što osobno, a što kroz trbuhozborce iz redova medija, iznio gomilu laži”, dodao je.

Komentirao je i događaj iz Okučana.

“Idemo biti skroz precizni, on je bio u Račanovoj vladi pomoćnik ministra vanjskih poslova. U toj istoj vladi njegov kolega u ministarstvu pravosuđa daje suglasnost na registraciju jedne udruge HOS-a u Zagrebu u čijem grbu stoji sporni pozdrav. Dakle, SDP-ova vlada, njihov ministar, u toj vladi kao pomoćnik bio je i Milanović. To nema veze s HDZ-om. Nakon toga postaje premijer s komotnom većinom, mogao je promijeniti i zabraniti što hoće. Jeste vidjeli da je tu temu problematizirao?”, upitao je premijer.

“Da se pravi nevješt i da mu ta ista zastava ide pred očima na obljetnici Oluje u Zagrebu. On ničim izazvan u Jasenovcu kaže da ploču s imenima poginulih branitelja treba negdje baciti. Ploču s imenima hrvatskih branitelja koji su poginuli gdje? U Domovinskom ratu, boreći se za Hrvatsku. Ja nikada ne bih mogao formulirati rečenicu u kojoj kažem da ćemo baciti ploču na kojoj su imena hrvatskih branitelja. Ta činjenica je nešto što hrvatska javnost treba znati”, rekao je Plenković.

“Za razliku od njega i svih bivših vlada, ja imam osjećaj za tu ogromnu situaciju teškog povijesnog naslijeđa koje postoje u svim našim obiteljima. To su traume koje traju generacijama”, rekao je Plenković o Povjerenstvu za suočavanje s prošlošću.

“Što se mene tiče, danas obilježavamo kraj Drugog svjetskog rata. Nećete nikada imati dileme što ja mislim o zločinačkom ustaškom režimu. Rekao sam vam. Zamislite kakav bi efekt imale zabrane. Što mislite kako bi u ovakvom hrvatskom društvu imale efekt zabrane”, rekao je Plenković.

“Ja nisam znao da će dvojica odgovoriti provokacijom, vjerojatno potaknuti izjavom iz Jasenovca. Da sam ja to znao, to bih spriječio”, rekao je Plenković.

” Preporučam da prestane zapomagati o stvarima koje su bile prije tri, četiri godine, to nije produktivno i nije istina. Kad bih ja počeo govoriti što je ljudima, s kojima se grlio u šatoru, govorio o mom ocu, ja na to nisam ni trepnuo. A možda sam se trebao rasplakati kao Plenković. Moj otac je tužio tog tipa i izgubio na ročištu. Što bih trebao reći da je Plenković huškao da govore najgroznije stvari o mom starom. Mi četiri godine kasnije slušamo kako je netko spomenuo njegovu majku, i to ne u negativnom kontekstu, na sastanku u SDP-u koji je bio tajno sniman. Dosta toga, to je bez veze”, prenosi N1.