Plenković Marasa nazvao “plačljivko”

Raspravu o Marku Pavić kao novom ministru regionalnog razvoja i fondova EU na Odboru za regionalni razvoj i fondove Europske unije obilježio je verbalni okršaj zastupnika SDP-a Gordana Maras i premijera Andreja Plenkovića koji je Marasa nazvao “plačljivko”.

Gordan Maras (SDP) želio je od premijera Plenkovića čuti koji su argumenti kad kaže da ne želi da se Vladu etiketira kao koruptivna. “Ovo je najkoruptivnija Vlada od početka 1990-ih, nije opozicija parkirala mercedes u dvorištu Žalac, dala posao od 16 milijuna kuna, nije opozicija nakrcala imovinom Kuščevića i Tolušića, ušla u posao s franjevcima. To su napravili vaši ljudi”, ustvrdio je Maras dajući “palac dolje” novom ministru europskih fondova.

“Vidim da je gospodin Maras ‘stalker’ koji me slijedi po Odborima. Čestitam mu na brzini trčanja”, uzvratio mu je Plenković kazavši mu da ga optužuje bez argumenata za korupciju.

“Ako želite plakat, odite malo van, isplačite se pa se vratite”, kazao je Planković ustvrdivši da Maras ne trpi kritiku i nije tolerantan.

“Vi ste mene smrtno uvrijedili kada ste me optužili da sam korumpiran”, povišenim je tonom kazao Plenković i naglasio da Vladi neće predstavljati prepreku nikakva kontekst, medijski, politički, istraživački, da radi za dobrobit hrvatskih građana.

Poručio je također Marasu da ništa ne zna i da je bezobrazan.

Maras je ustvrdio da ga se vrijeđa i ne poštuje, te napustio sjednicu Odbora.

“Plačljivko je sad napustio Odbor”, zaključio je Plenković.

Damira Mateljana (SDP)  zanimalo je zašto je ministrica Žalac morala otići, je li zbog afera i nezakonitih radnji ili lošeg rada.

“Vrlo jasno sam precizirao zašto je bila rekonstrukcija. Htio sam da ova Vlada, koja je izrazito uspješna, nesmetano nastavi svoj rad. Ne želim voditi Vladu u vrlo zahtjevne reforme opterećen javnom atmosferom da se ova Vlada veže uz radnje koje imaju negativnu konotaciju, aluzije na korupciju i pogodovanje” odgovorio je Plenković.

Naglasio je da je u politiku došao angažiran da na temelju vrijednosti koje su sadržane u političkoj platformi HDZ pošteno, predano i angažirano radi za dobrobit hrvatskih ljudi. Ponavljam, ne dam da se na ovu Vladu lijepi etiketa korumpiranosti , naglasio je Plenković.

Branko Grčić (SDP) kazao je da podržava potez premijera kao prekretnicu za “clean  start”. “Podržavam Vas u tom potezu i želimo da ovo bude prekretnica i da  afera više ne bude”, rekao je.

Premijer Plenković predstavljajući Marka Pavića kao novog ministra regionalnog razvoja i EU fondova naglasio je da je riječ o kandidatu koji ima značajno iskustvo u provođenju EU projekata za kojeg je uvjeren da će svojim bogatim iskustvom znati pronalaziti rješenje za ovaj resor.

“Plan je da do kraja godine dođemo do 80 posto konzumiranja europske financijske omotnice za Hrvatsku, a iduće godine do punog konzumiranja europskog novca”, kazao je Plenković. Kao bitnu temu izdvojio je i novi okvir statističke podjele Hrvatske, te daljnje aktivnosti Projekta Slavonija.

Također je zahvalio dosadašnjoj ministrici Žalac na radu i pokretanju brojnih aktivnosti.

Pavić je kao prioritete svog budućeg rada izdvojio osiguranje kontinuiteta korištenja sredstava EU fondova, novo financijsko razdoblje, te ravnomjerni razvoj Hrvatske, kao i pojednostavljenje procedura. Obećao je da će posao koji je uspješno radio do sada, nastaviti i u novom ministarstvu.