Plenković komentirao ‘srednji prst’: Pravi problem je Škoro

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u petak da je “pravi problem Miroslav Škoro” komentirajući je li mu reakcija bivše predsjednice koja je podigla srednji prst na Škorinu izjavu o pobačaju i silovanim ženama vulgarna ili opravdava taj čin.

“On, vidite, da proklizava i na suhom”, dodao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara nakon virtualnog summita i obraćanja čelnim ljudima EU-a.

Plenković je poručio da Škoro i njegovi kandidati nemaju nikakav program već se “služe floskulama koje nemaju nikakvu supstancu”, ni o jednoj od tema o kojoj se govori.

„Ići na takav način s tako jednom teško i osjetljivom temom kao što je silovanje je bilo neprimjereno“, rekao je Plenković.

Moj način borbe je politički

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pridružila se ženama koje su “srednjim prstom” reagirale na izjave čelnika Demokratskog pokreta Miroslava Škore i još nekih političara o silovanju i pobačaju, fotografiravši se i sama s podignutim srednjim prstom u znak podrške ženama.

Plenković je ustvrdio da je način na koji reagiraju mnoge žene, pa im se priključila i bivša predsjednica, njihov način odgovora na to, dok je njegov način borbe protiv toga politički.

„Moj način borbe protiv toga je politički način i upućivanje hrvatskim biračima da jako dobro vide razliku tko su oni koji su svojevrsni eksperiment – bilo da dolaze s krajnje desna, što je Škoro jest, ili su ovi neiskusni s lijeva u odnosu na one kojima možete dati povjerenje“, rekao je Plenković.

Osuđujem navijačko i svako drugo nasilje

Upitan povezuje li jučerašnji sukob pripadnika BBB i Grobara u Vukovaru s izborima rekao je da nije dobio nikakva izvješća o tome. Poručio je kako je svako nasilje tog tipa pa i navijačko nasilje koje se očito zbiva u trenucima kad nema utakmica za svaku osudu, te očekuje da policija podnese kaznenu prijavu protiv svih koji su sudjelovali u tome.

Upitan je li hrvatska i srpska politika odgovorna s obzirom da građani „s jedne i druge strane“ dobivaju negativne poruke koje onda raspiruju jaz među sugrađanima, Plenković je rekao da ne prihvaća generalizaciju.

„Jako vam se čudim da možete izreći takvu rečenicu, da možete generalno staviti svu politiku da raspiruje. Postoje neki kojima je možda to jedina tema s kojom su se u stanju baviti, ima ih naročito na listi Škore, i ima ih sigurno s neke druge strane, ali sigurno nema kod mene kao odgovornog predsjednika Vlade“, rekao je Plenković.

Oni koji su ranije podržavali Škoru sad su se osvijestili 

Upitan za ljude koji su podržali Škoru na predsjedničkim izborima kazao je rekao je da su se dobro osvijestili jer su iz neposredne blizine shvatili o kome se radi.

„Pitajte njih malo jesu li se osvijestili pa ćete ih čuti, a ima nekih koji nisu pa su otišli tamo, ima i takvih, proces osvještavanja je jedan proces koji ima individualni karakter“, zaključio je.  

Za porast oboljelih u posljednja dva dana, Plenković je rekao da ga prate sa svih aspekata i poduzet će sve mjere da ti brojevi ostanu pod kontrolom te ne ugroze zdravstvenu situaciju u Hrvatskoj.

Upitan koliki je broj novozaraženih bio da bi se moralo razmišljati o odustajanju od izbora, odgovorio je da nema ugroze što se tiče održavanja izbora.