Plenković komentirao Orepićeve teške optužbe

Premijer Andrej Plenković reagirao je na navode bivšeg ministra unutarnjih poslova, Vlahe Orepića, koji je rekao da je uoči lokalnih izbora zaustavljena istraga i moguće uhićenje Ivice Todorića.

Orepić je to izjavio u intervjuu koji je dao Globusu.

“Ja sam bio vrlo jasan na otvorenim sjednicama Vlade. I kao političar i kao pravnik jasno odvajam politiku stranke i izvršnu vlast od djelovanja policije, DORH-a i pravosuđa i zato očekujem da istu percepciju uloge policije i DORH-a imaju oni koji su obnašali funkciju ministra unutarnjih poslova, a koji su u trenutku kad su ostali bez funkcije pozivali narod na ulice. Tu vidim da nema percepcije potpune neovisnosti rada policijskih tijela. Moja poruka je jasna, konstantna, neovisno o kome je riječ”, rekao je Plenković.

Upitan je hoće li tužiti Orepića zbog te izjave. “Ja bih mogao tužiti svaki dan koga god hoćete, ali kad sam se odlučio baviti javnim poslom, onda ću to trpjeti na svojim leđma”, rekao je Plenković.

Podsjetimo, bivši ministar unutarnjih poslova u koalicijskoj Vladi HDZ-a i Mosta, sada Mostov zastupnik u Hrvatskom saboru, za čijega je ministarskog mandata pokrenuta istraga o slučaju Agrokor, otkriva što se zbivalo u Banskim dvorima u danima izbijanja velike gospodarske i političke afere.

“Premijer Plenković imao je potrebu naglasiti da ne želi nikakva uhićenja prije lokalnih izbora. Svi znamo da tako stvari ne bi trebale funkcionirati. Bez obzira na to što se mogu i složiti da bi eventualna uhićenja vezana za Agrokor, kako tada, tako i danas, utjecala na izbore, takvu intervenciju smatram neprimjerenom. Uhićenja ili bilo kakvo djelovanje represivnog aparata ne mogu i ne smiju ovisiti o volji premijera”, rekao je u intervjuu Globusu Vlaho Orepić.