Povezite se

Politika

Plenković: Kada je HDZ jedinstven – tada i pobjeđuje na izborima

Objavljeno

-

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da kada je HDZ jedinstven – tada i pobjeđuje na izborima te je pozvao da nakon unutarstranačkih izbora svi skupa rade za dobrobit stranke i Hrvatske.

„Puno je izazova pred nama. Politička tektonika se i formalno s današnjim danom promijenila. To treba biti signal za sve članove i simpatizere HDZ-a da budemo okupljeni i snažniji. Kada je HDZ jedinstven, kada se svi lovimo za jedan štap, tada pobjeda HDZ-a nije u pitanju”, rekao je Plenković na obilježavanju 30. obljetnice osnutka HDZ-a Trešnjevka.

Pozvao je i da nakon 15. ožujka, kada će biti unutarstranački izbori za vodstvo stranke, s istim entuzijazmom svi skupa rade za dobrobit stranke i Hrvatske.

Navodeći kako sada na unutarstranačkim izborima rade ogroman unutarstranački demokratski iskorak, Plenković je izrazio uvjerenje kako će oni koji sudjeluju u toj kampanji imati stalno na umu opći interes HDZ-a.

„Opći interes HDZ-a je da iz tog demokratskog procesa izađe snažnija, da iskoristi tu raspravu da okuplja a ne da razdvaja. Da iskoristi tu raspravu, da se pripremimo svi zajedno s programima i s idejama za ono najbolje što ćemo ponuditi hrvatskim ljudima na parlamentarnim izborima”, poručio je.

Podsjetivši na postignuća Vlade i HDZ-a za vrijeme njegove Vlade, Plenković je rekao i da mogu biti izrazito ponosni na razini pozicioniranja Hrvatske u Europi i svijetu. Istaknuo je kako je HDZ danas utjecajna, uvažena i ugledna stranka i u obitelji europskih pučana. Naveo je i da nije bilo slučajno to što je Izborni kongres Europske pučke stranke bio održan u Zagrebu u studenom prošle godine. „To je bio najveći međunarodni politički skup uopće održan u Hrvatskoj u proteklih 30 godina”, istaknuo je.

Govoreći o zadaćama koje su pred njima, predsjednik HDZ-a kazao je kako na nacionalnoj razini ima puno pretendenata na politički prostor HDZ-a te puno onih koji se pozivaju na suverenizam.

No, smatra taj „romantičarski suverenizam” djeluje danas pomalo anakrono kada dolazi od onih koji nisu bili politički aktivni niti njihove stranke prije tridesetak godina. Također, djeluje i čudno u vremenu kada su – radeći na temeljnim odrednicama politike HDZ-a i predsjednika dr. Franje Tuđmana, postali članicom NATO-a i EU.

„Danas je taj suverenizam 2020. nešto puno drugačiji. Država je snažnija i narod živi bolje ukoliko pametno koristi okupljanje suvereniteta na europskoj razini To je ono što mi danas radimo”; naglasio je Plenković. Dodao je i kako bez članstva u EU nema ni 357 milijuna eura za Pelješki most, nema LNG terminala, nema ni širokopojasnog interneta niti ogromne investicije u hrvatske željeznice i sl.

Plenković je je rekao i da će se krajem tjedna u Bruxellesu boriti da naša zemlja, kao zadnja zemlja koja je ušla u EU, dobije više sredstava jer zaslužujemo jednaki razvoj kao i zemlje koje su u EU ušle 2004. godine. Istaknuo je i da su pregovarački okvir o novom europskom proračunu uvrštena dva paragrafa koja uvažavaju hrvatske specifičnosti. Uz to, prvi put su u jednom takvom dokumentu prepoznati demografski problemi koji su svojstveni čak pola članica EU.

I predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić pozvao je sve da se na unutarstranačkim izborima svi suzdrže od teških riječi i međusobnih napada jer kada oni završe svi zajedno trebaju sjesti i ne dozvoliti ono što su si već jedanput dozvolili – da ne budu na potrebnoj razini kako bi obnašali vlast na državnoj i lokalnim razinama.

Na povijest osnivanja HDZ-a na Trešnjevci podsjetili su predsjednici područne organizacije HDZ-a Trešnjevka sjever i jug, Zvonimir Milas i Danijel Samardžija, prvi predsjednik HDZ-a Trešnjevke Tomislav Družak i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman” Mario Kapulica.

Politika

Oporba traži moratorij na kredite i ovrhe, HDZ najavljuje izmjene Ovršnog zakona

Published

on

Saborska oporba u utorak je još jednom pozvala Vladu na uvođenje moratorija na plaćanje kredita i ovrhe ili na otpis dugova, dok iz HDZ-a poručuju da Vlada pregovara s bankama i najavljuju izmjene Ovršnog zakona.

Nikola Grmoja (Most) kaže da zakonski treba obvezati banke na uvođenje moratorija na ovrhe i kredite. “Vlada taj zakon predviđa donijeti tek nakon Uskrsa, a mi tražimo da se donese sada. Građani zaslužuju miran Uskrs”, izjavio je Grmoja novinarima u hotelu Westin, gdje se održava sjednica Sabora.

Poručio je da Vladinim prijedlozima nisu riješeni problemi nezaposlenih, umirovljenika i poljoprivrednika koji ne mogu plasirati svoje proizvode. “#O tome treba razgovarati i tražimo nastavak zasjedanja”, rekao je Grmoja.

I Peđa Grbin (SDP) smatra da se pitanje moratorija na kredite mora riješiti zakonom, umjesto da banke same s klijentima rješavaju problem. Ističe i kako za vrijeme moratorija ne smije teći kamata.

Krešo Beljak (HSS) zalaže se za otpis, a ne moratorije i odgode. “Zalažemo se da se država odrekne svega čega može i natjera poslovne subjekte, pri svega banke, da naprave isto jer će odgode samo prolongirati krizu”, poručio je Beljak.

Branko Bačić (HDZ) ističe da Vlada aktivno razgovara s udrugom banaka o odgodi plaćanja kredita bez naplate kamata, kao i da će uskoro razgovarati o izmjenama Ovršnog zakona i uputiti ih u proceduru.

“Izmjenama Ovršnog zakona onemogućila bi se ovrha svih građana, uz određene izuzetke”, izjavio je Bačić.

Najavio je da će se o oporbenim zakonskim prijedlozima Sabor očitovati idućeg tjedna, te istaknuo kako će Vlada mjere za pomoć građanima i poduzetnicima nadograđivati sukladno okolnostima i razvoju situacije.

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

Branislav Šutić: Tražim od gradonačelnika Kostelca da pomogne građanima zbog korona virusa i da poticaj radu gospodarstva

Published

on

Predsjednik GV Otočca Branisav Šutić/Izvor: Nacionalno

Na redakciju portala Nacionalno stiglo je priopćenje u kojem predsjednik Gradskog vijeća grada Otočca Branislav Šutić traži od gradonačelnika Stjepana Kostelca da predloži mjere za pomoć građanima, jer su, kako se navodi u dopisu, sve jedinice lokalne samouprave zbog korona virusa dale poticaj radu gospodarstva i pomažu građanima, a gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac nije to učinio i laže građane da Otočac nema proračun.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

U ovo doba kada sve jedinice lokalne samouprave pomažu poduzetnike, gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac za Radio Gospić jučer je ponovo iznio laži oko proračuna, navodeći kako u Otočcu “nema proračuna” na što je reagirao predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik GO HDZ Otočac Branislav Šutić.

Vidim da ovih dana kad sve jedinice lokalne samouprave zbog korona virusa daju poticaj radu gospodarstva i pomažu građanima, gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac i dalje laže građane te na Radio Gospiću izjavljuje da Otočac nema proračun.

GRAD OTOČAC IMA PRORAČUN, GRADONAČELNIK KOSTELAC I DALJE LAŽE DA PRORAČUNA NEMA

Gradsko vijeće 30.prosinca 2019. godine donijelo je razvojan proračun u kojem nisam dozvolio da gradonačelnik Kostelac “podmiruje” obećano, jer je moj zadatak kao predsjednika Gradskog vijeća koje je predstavničko tijelo građana da sprečavam moguće malverzacije.

Proračun grada Otočca je donesen i proračun grada Otočca neće se mijenjati i Gradsko vijeće je jedino tijelo koje može mijenjati proračun, a da li u proračunu fali sredstava za moguće malverzacije Gradonačelnika Kostelca, to on sam najbolje zna. On ga neće mijenjati jer za to nema ovlasti nego bi ga trebao izvršavati a ako ne želi neka podnese ostavku.

U donesenom proračunu ima prostora za pomoći poduzetnicima i tražim od gradonačelnika da pomogne poduzetnicima. Tražim od gradonačelnika Kostelca da predloži mjere za pomoć gospodarstvenicima, OPG-ovcima, obrtnicma, ugostiteljima, socijalno ugroženim skupinama i svima drugimaTražim da prebaci sredstva Crvenom križu koji ovih dana ima troškove jer je svim građanima na usluzi a koja sredstva je izglasalo Gradsko vijeće. Ovih dana me mnogi građani kontaktiraju s razlogom i pitanjima zašto Otočac jedini šuti u ovim teškim vremenima. Sve prijedloge koji budu išli u pravcu pomoći a ne malverzacija većina u Gradskom vijeću će podržati a i ako je potrebno napraviti rebalans proračuna ” – zaključuje Branislav Šutić.

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: Bernardićeva izjava je promašena

Published

on

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je hrvatska vlada među prvima prepoznala prijetnje i opasnost od epidemije koronavirusa u Kini te je ocijenio da je izjava predsjednika SDP-a Davora Bernardića promašena.

„To je promašena izjava. Mi smo mnogo puta kazali da smo bili među prvima koji su prepoznali prijetnje i opasnost od epidemije koronavirusa u Kini, već oko 9. siječnja. I to baš u mom uredu, zajedno s predstojnikom Ureda premijera, razgovarali smo o tome kakve bi posljedice mogli imati ukoliko se epidemija koja je krenula u Wuhanu proširi svijetom”, odgovorio je Plenković nakon sjednice predsjedništva HDZ-a upitan za komentira izjave predsjednika SDP-a Davora Bernardića da vlada nije reagirala na vrijeme vezano uz epidemiju koronavirusom.

Istaknuo je i kako su sve reakcije koje su poduzeli – s aspekta zdravstvene sigurnosti građana, restriktivnih mjera koje su poduzete, ekonomskog paketa i sl, rezultirale činjenicom da pod kontrolom imamo brzinu širenja zaraze te nisku stopu smrtnosti. Naglasio je i da je ekonomski paket mjera odgovorio svim očekivanjima hrvatskih radnika i hrvatskog gospodarstva.

Plenković je rekao i da je ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću dao nalog da Hrvatski zavod za zapošljavanje napravi iskorake u odnosu na prvi gospodarski paket te će svi koji su dobili otkaz zbog reakcija poslodavaca tijekom ožujka, ako se vrate na posao, moći dobiti 4000 kuna i plaćena će im biti sva davanja koja država preuzima na sebe. Isto se odnosi i na mjeru koja se odnosi na ona društva gdje su radnici dijelom i vlasnici manje od 25 posto te na društva koja su u stečaju ili likvidaciji.

„Proširili smo opseg mjera i mislim da je to jako dobra i ispravna odluka”, rekao je premijer.

Forsiranje konflikta privatnog i javnog sektora je lažno

Lažnom dilemom u javnoj raspravi nazvao je i „forsiranje konflikta između privatnog i javnog sektora” rekavši kako su sve mjere koje poduzimaju u interesu hrvatskih građana bez obzira gdje oni radili.

„Učinit ćemo sve, u bilo kojoj fazi upravljanja ovom krizom, da su mirovine neupitne”, poručio je Plenković umirovljenicima. Vezano uz ostala prava zaposlenika krenut će u razgovor sa sindikatima da bi vidjeli kako mogu ići dalje obzirom na fiskalne okvire kakve imaju.

Naveo je kako rade na iznalaženju potrebnih sredstava – što na domaćem financijskom tržištu, europskim financijskim institucijama i kroz europska sredstva. „Radimo na cjelovitom pristupu i to koristeći kapital koji imamo s snažnim međunarodnim i europskim položajem Hrvatske”, kazao je.

Vezano uz plaćanje režija rekao je kako po tom pitanju ima određenih pomaka s zagrebačkom Gradskom plinarom, a razgovarali su i s vodstvom HEP-a. Stoga će i te mjere kalibrirati kako bi išle na korist građana najviše što je moguće, poručio je.

Plenković je izvijestio i da je Predsjedništvo HDZ-a podržalo sve aktivnosti koje je poduzela vlada i parlamentarna većina poduzela kada je riječ o suzbijanju epidemije koronavirusa, aktivnostima poduzetim nakon potresa u Zagrebu, o svim poduzetim mjerama na ekonomskom i socijalnom planu i sl.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije