Plenković: Još u srpnju pozvao sam kolegu Cerara u Zagreb

Izvor: D.Prša

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je slovenskog kolegu Miru Cerara pozvao u posjet Zagrebu na razgovor o svim otvorenim pitanjima još za vrijeme svog radnog posjeta Ljubljani, 12. srpnja ove godine, navodi se u Vladinom priopćenju.

Predsjednici vlada Hrvatske i Slovenije susreli su se i u Tallinnu, prilikom neformalnog sastanka na vrhu država članica EU-a o digitalnoj budućnosti Europe. Njihov tadašnji razgovor bio je usmjeren na podršku suradnicima da na diplomatsko-ekspertnoj razini nastave dijalog kako bi se realizirao posjet premijera Cerara Zagrebu. Poziv predsjednika Vlade RH Plenkovića slovenskom kolegi Ceraru i dalje je otvoren.

Podsjećamo da je Republika Hrvatska odlukom Hrvatskoga sabora iz srpnja 2015. godine izašla iz arbitražnog procesa koji je nepovratno kompromitiran od slovenske strane.

Hrvatska želi da otvoreno pitanje granice bude predmet bilateralnih razgovora u dobrosusjedskom duhu, bez ikakvih jednostranih poteza na štetu druge strane koji bi mogli dovesti do remećenja odnosa između dvije zemlje, stoji u priopćenju Vlade RH.

Cerar želi dijalog s Plenkovićem – želi razgovarati o kopnenoj granici, a za morsku traži provedbu arbitražne odluke

Predsjednica zastupničkog kluba Cerarove Stranke modernog centra (SMC), Simona Kustec Lipicer, izjavila je da je Cerar jučer pisao hrvatskom kolegi Plenkoviću sa željom da nastave dijalog.

Pozvao ga je na obnovu dijaloga povezanog s traženjem zajedničkih rješenja glede implementacije arbitražne presude. Prema njenim riječima, Cerar je u pismu prvenstveno otvorio pitanja vezana na kopneni dio, dok je granica na moru prema arbitražnoj odluci jasna.