Plenković: “Jednog ruskog diplomata proglasit ćemo personom non grata”

“Nakon sastanka s državnog vrha, donijeli smo zajedničku odluku da se solidariziramo s UK. RH je jedna od 14 država koja će proglasiti jednog akreditiranog diplomata personom non grata”, kazao je premijer Plenković.

“Ocjene Europskog vijeća dijeli i Hrvatska”, komentirao je Plenković napad nervnim otrovom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala koji se dogodio u Velikoj Britaniji.

“Nakon sastanka s državnog vrha, donijeli smo zajedničku odluku da se solidariziramo s UK. RH je jedna od 14 država koja će proglasiti jednog akreditiranog diplomata personom non grata”, kazao je Plenković.

“Na pitanje tko će biti ta osoba, premijer je odgovorio: “Što se tiče konkretnih imena, mislim da nije potrebno da ga ovdje objavljujemo. Te mjere poduzet će Ministarstvo vanjskih poslova. Riječ je o političkoj poruci solidarnosti Ujedinjenom Kraljevstvu.”

“Što se tiče protumjera, nije na meni da komentiram i kalkuliram”, odgovorio je na novinarsko pitanje očekuje li reakcije Rusije na ovaj potez.

Plenković je komentirao događanja koja su uslijedila nakon što je objavljeno da će se ratificirati Istanbulska konvencija.

“Priča da će Istanbulska konvencija dovesti do nekog društva koje će poznavati roditelja 1 i roditelja 2 je – obmana. Obmana je i priča da je HDZ promijenio svoj smjer – ratifikaciju smo imali u predizbornom programu”, kazao je Plenković.

“Neću dopustiti ni kao predsjednik Vlada RH ni kao predsjednik HDZ-a da se Istanbulska konvencija koristi od strane nekih političkih aktera zapravo kao sredstvo za sasvim druge političke svrhe”, kazao je Plenković.

Premijer se složio s novinarskom konstatacijom da je velik broj poruka na subotnjem prosvjedu protiv Istanbulske konvencije bio usmjeren protiv njega: “Jedan veliki dio poruka odnosio se na to, onda je to pitanje smjera i strategije gdje društvo i država trebaju biti u budućnosti. Ratifikacijom Konvencije ja točno vidim gdje Hrvatska treba biti.”

SAD i 14 zemalja Europske unije su u koordiniranom odgovoru na trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji u ponedjeljak protjerali više desetaka ruskih diplomata, javljaju agencije.Plenković: