Plenković: Izjava ministrice Murganić nije bila najsretnija

FaH

Premijer Plenković u Splitu će gledati otvaranje Europskog rukometnog prvenstva, utakmicu Hrvatske sa Srbijom. Prije toga posjetio je Solin gdje je odgovarao na pitanja novinara.

Kinezi grade Pelješki most. Je li bilo pritisaka da odluka padne na njih?

Natječaj je proveden u dva kruga, sukladno pravilima europske javne nabave. Izabran je najbolji ponuditelj. Riječ je o strateškom projektu. Dobili smo 357 milijuna eura iz europskih fondova. Ovaj projekt će omogućiti da Dubrovačko-neretvanska županija bude kvalitetno povezana s ostatkom zemlje.

Ministra Murganić komentirala je slučaj obiteljskog nasilja župana Tomaševića riječima: “Tako je to u obitelji”.

Htio bih vratiti priču nazad. Kad je došlo do javne objave informacije o problemima Tomaševićeve supruge, HDZ je donio odluku da raspusti organizaciju u Požeško-slavonskoj županiji. Vrlo jasne poruke smo poslali županu Tomaševiću. Jednoglasno smo riješili da se Tomaševića bezuvjetno isključi iz stranke. Reagirali smo vrlo čvrsto i odlučno. Što se tiče postupka, to je stvar pravosuđa na koji ni ja, ni Vlada ne možemo utjecati. Izjava ministrice nije bila najsretnija, ali što se tiče teme suzbijanja nasilja u obitelji, pozicija nam je jasna i čvrsta.

Slovenski ministar Erjavec najavio je tužbu protiv Hrvatske, a slovenska vlada hitno usvaja zakone o primjeni arbitraže.

Što se tiče arbitražnog postupka i otvorenog pitanja granice, mi se u cijeloj situaciji ponašamo odgovorno i zrelo. Ne poduzimamo jednostrane poteze koji bi pogoršali odnose. Želimo dijalogom i dogovorom riješti otvoreno granično potanje. Bliže smo rješenju nego što se može naslutiti iz javnog ozračja. Pojasnili smo svoj stav i Sloveniji i EU. Želja EK je da se problem riješi. Mislim da model koji smo predstavili može biti temelj za pronalazak konačnog rješenja. Ne vidim temelja za tužbu jer mi ne kršimo nijedan element pravne stečevine EU. Ako Slovenija krene u u ofanzivu, znat ćemo odgovoriti.

Zaseoci kod Draganje su prema slovenskim odlukama pripali Hrvatskoj.

Ono što je bitno da se bilo kakva presuda, čak i da nije bilo kompromitiranja, samo uz privolu dviju strana može provesti. Ono što je važno je dogovor o granici može biti samo plod političke volje i pristanka obje države.

Utakmica protiv Srbije?

Drago mi je da je Hrvatska domaćin još jednog prvenstva u rukometu. Bit će mi zadovoljstvo dati podršku i nadati se pobjedi i sjajnom rezultatu.

Komentirajući dokument koji se pojavio i iz kojeg je vidljivo kako se pripremaju “poželjna” pitanja za ministre koji će sudjelovati u aktualnom prijepodnevu, premijer je rekao kako je “riječ o normalnoj pripremi aktualnog prijepodneva”. (N1)