Plenković: Izbori za EU parlament važni za smjer kojim zemlja ide

Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak, sa svečanosti obilježavanja 29. godišnjice HDZ-a u Rijeci, kako je “izborna utakmica za Europski parlament važna za smjer u kojem zemlja ide, put kojim je vodimo, vrijednosti iza kojih stojimo, postignuća i budućnost u kojoj želimo boljitak za sve hrvatske građane” te je izrazio uvjerenje kako će njegova stranka na tim izborima i pobijediti.

HDZ je, predvođen dr. Franjom Tuđmanom, vodio sve ključne bitke za Hrvatsku – od obrane i oslobođenja u Domovinskom ratu, preko razvoja institucija i višestranačja, do pristupanja EU i NATO-u, istaknuo je.

“Dok neki sada otkrivaju pojmove poput suverenizma, HDZ je to krasilo dok je bilo potrebno, kada je Hrvatska bila samo jedna od šest republika bivše države”, naglasio je Plenković nabrajajući temeljne vrijednosti HDZ-a među kojima su državotvorstvo, narodnjaštvo, domoljublje, demokršćanstvo te univerzalna humanistička načela.

Mišljenja je i kako mnogi pretendiraju na njihovo biračko tijelo i postignuća.

“Danas pojam suverenizma treba osvijestiti i nadograđivati jer smo spremni rješavati i svoja i europska pitanja, a odgovore moramo tražiti zajedno. Pri tome, naš suverenitet nije manji nego veći, jer bi se naš glas manje čuo i bili bi u slabijoj poziciji štititi svoje interese da nismo članica ovih zajedničkih klubova”, rekao je Plenković.

Kao primjer loših odluka naveo je Veliku Britaniju, u kojoj su se, kazao je, ljudi koji su željeli izlazak iz EU služili lažima i doveli glasače u zabludu. “Sad je Velika Britanija u situaciji da se dvije i pol godine bavi sama sobom, a to nije nimalo ugodno”, rekao je.

Članstvo u EU za Hrvatsku je važno i zbog redistribucije europskog novca bez kojeg se mnogi veliki projekti u zemlji ne bi mogli provesti, poput terminala na Brajdici i Zagrebačkoj obali u riječkoj luci ili pristupnih cesta, rekao je. Istaknuo je i da se sada ulaže u riječki prometni pravac više do 200 milijuna eura, da se gradi i priprema novi KBC, sveučilišni kampus, projekt EPK te ustvrdio kako je to sada puno snažniji i kompletniji grad nego ranije. 

Podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu spominjala još SDP-ova vlada

Među postignućima HDZ-a u Vladi izdvojio je političku stabilnost, postignutu nakon prvih prijevremenih izbora u Hrvatskoj, koja je omogućila nesmetano djelovanje institucija i fiskalnu konsolidaciju. Među strukturnim reformama koje se provode, rekao je, mirovinska je reforma, spomenuvši da podizanje starosne granice za odlazak u mirovinu nije nastala u ovoj vladi, nego se prvi put spominjala još za SDP-ove vlade. 

Kada je riječ o energetskim projektima, ustvrdio je da je plutajući LNG terminal kod Omišlja strateški važan te da donosi diverzifikaciju dobave plina i stavlja Hrvatsku na važno mjesto energetske karte Europe.

“Svjesni smo političke, ekonomske, financijske i regionalne dimenzije 3. maja i Uljanika. Za njihovo stanje ova vlada nije odgovorna, a u njima su se događali krupni propusti u upravljanju. Nema para ni brodova”, rekao je Plenković na svečanosti u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Već tjednima i mjesecima u vladi raspravljamo ocjenjujući efekte daljnjih ulaganja u preustroj i je li on realno održiv. Kad budemo bili sigurni u naše odluke, poduzet ćemo daljnje korake, naveo je.

Butković: Rijeka drugačija nego prije dvije-tri godine

Predsjednik Županijske organizacije Primorsko-goranske županije HDZ-a Oleg Butković uvjeren je u pobjedu HDZ-a na europskim izborima “i u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji”.

“Rijeka je sada bitno drugačiji grad nego prije dvije do tri godine, zahvaljujući ulaganju u niz projekata, a to su konkretni pokazatelji i rezultati”, poručio je.

Predsjednik riječkoga HDZ-a Lucian Vukelić je, govoreći o problemima brodogradnje, rekao da se zaboravlja kako su problemi u ovom sektoru počeli sa SDP-om. Danas moramo rješavati probleme iz prošlosti koje nismo izazvali, ustvrdio je.

(Hina)