Plenković: Iz unutarstranačkih izbora moramo izaći jedinstveni, nejedinstvo HDZ-a koristi SDP-u

Plenković predao prikupljene potpise

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je za “Večernji list” rekao je da s timom “Odvažno za Hrvatsku” na unutarstranačkim izborima ide “po novo povjerenje članova HDZ-a” te istaknuo da HDZ nakon tih izbora mora izaći jedinstven kako bi pobijedio na parlamentarnim izborima, jer nejedinstvo “ide u korist SDP-a”.

Plenković je u razgovoru za subotnje izdanje tog dnevnog lista iznio pregled svih aktivnosti Hrvatske kao predsjedajuće Vijećem EU vezanih uz najnoviju migrantsku krizu na granici Turske i Grčke, kao i uz odgovor EU na suzbijanje epidemije koronavirusa, a vezano uz predstojeće unutarstranačke izbore poručio je da tim “Odvažno za Hrvatsku”, u kojem su Zdravka Bušić, Ivan Anušić, Oleg Butković, Branko Bačić, Tomo Medved i on, iza sebe ima rezultate u protekle četiri godine, unatoč brojnim pokušajima destabilizacije.

“Glas za svakog od nas pojedinačno glas je za naš tim u cjelini. Važno je da HDZ ima vodstvo koje dijeli smjer i viziju stranke. Alternativa tome pokazala se na europskim izborima i u prvom krugu predsjedničkih izbora kada je izostao angažman dijela stranke. Oni koji se nedovoljno angažiraju za HDZ ne mogu docirati i izmišljati o skretanju u lijevo”, rekao je.

Upitan o koalicijskom potencijalu svoga i konkurentskog tima, ocijenio je da ni Miro Kovač, koji je njegov protukandidat za mjesto predsjednika HDZ-a, niti ostali “alternativci” nemaju nikakav koalicijski potencijal “jer nisu još ni dobili izbore u HDZ-u, a kamoli parlamentarne izbore”.

“Prvo ćemo dovršiti unutarstranački proces, a onda ćemo se pripremati za parlamentarne izbore, na kojima idemo po još jednu pobjedu. To alternativci ne mogu osigurati HDZ-u, kao što nisu ni 2015.. Poslije izbora tražit ćemo partnere na programskoj i svjetonazorskoj osnovi”, rekao je.

Važnim pritom ističe da stranka nakon unutarstranačkih izbora izađe jedinstvena i složna. “Nejedinstvo HDZ-a ide u korist SDP-a. Kad je složan, HDZ pobjeđuje, a to ćemo uz brojna postignuća naše Vlade i ostvariti”, rekao je.

Njegov tim, naveo je, HDZ pozicionira “čvrsto na desnom centru, koji omogućuje najvećem broju hrvatskih građana da se okupe oko naših državotvornih, demokršćanskih, domoljubnih i narodnjačkih vrijednosti”.

“Bit ćemo akteri, a ne gurati Hrvatsku u izolacionizam i zatvaranje”, poručio je Plenković te rekao da će hrvatski suverenitet učvrstiti snažnijim položajem u EU i utjecajem na regionalna, europska i globalna zbivanja.

Pritom ističe da će nastaviti odgovorno raditi na svim ključnim hrvatskim pitanjima – demografske revitalizacije, gospodarskog rasta, ravnomjernog razvoja zemlje, jačanja učinkovitosti pravosuđa i pravne sigurnosti. “Moramo osnažiti borbu protiv korupcije, kriminala i svih pojava koje hrvatski čovjek odbacuje”, naglasio je.