Plenković iz Subotice podijelio lekcije Srbiji: ‘Opterećeni smo ranama Miloševićeve agresije na Hrvatsku!’

Izvor: Twitter

Nakon što je u petak ujutro posjetio hrvatsku manjinu i susreo se sa srijemskim biskupom koadjutorom Fabijanom Svalinom u Srijemskoj Mitrovici, premijer Andrej Plenković u svom će posjetu Srbiji, gdje je po prvi put u mandatu stigao na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, otvorit će svečano Hrvatski dom – Maticu u Subotici, čiju je izgradnju u potpunosti financirala hrvatska Vlada.

Maticu će Plenković otvoriti sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić, a novo zdanje nedaleko od središta Subotice bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a objekt bi trebao biti i centar kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji.

Plenković nakon otvorenja Hrvatskog doma
Na samom početku svog obraćanja, Plenković je poslao tri poruke, kazavši:

“Vladi RH jedna od temeljnih ustavnih azdaća je podržavati Hrvate izvan domovine. Naša briga za Hrvate u susjednim državama je stalna i želimo ojačati položaj hrvatske nacionalne manjine u susjendim državama”, kazao je, dodajući da je položaj hrvatske manjine u Srbiji od posebne važnosti.

“Naši odnosi, Srbije i Hrvatske, opterećeni su rezidualnim pitanjima iz vremena Miloševićeve agresije prema Hrvatskoj i te rane omeđuju dinamiku i brzinu naših odnosa, no današnji događaj i moj prvi posjet u 7. godini kao premijer predstavlja više simboličkih poruka”, poručio je Plenković.

“Prva poruka je snažna zahvala gospođi Vojnić i njezinim suradnicima koji su u samo dvije godine pokrenule i dovršile ovaj projekt, druga važna poruka je da je nazočnost velikog broja javnih aktera danas ovdje u Subotici, da tek ovako vidimo kolika je ta potpora, a treća poruka je unaprijeđenje odnosa između Srbije i Hrvatske”.

Kazao je i da je sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić razgovarao o važnim pitanjima, piše Dnevno.hr

“Ja bih ih podijelio u 3 grupe – od pitanja granica, nestalih u ratu, ratnih šteta i svega što opterećuje naše odnose godinama. Druga skupina tema su unaprjeđenje gospodarske razmjene. Razgovarali smo o europskom kontekstu, o situaciji vezanoj za Kosovo, stabilnosti tregije, ali i srpskom europskom putu.”

“Smatramo da se stvara ozračje da počnemo rješavati pitanja koja nas opterećuju”, dodao je Plenković. “Važno je da u dijalogu sudjeluje i predsjednik Vučić. Da bi se riješila sva otvorena pitanja potrebno je puno dana, resora, vremena i volje.”

Osvrnuo se i na pitanje nestalih u Domovinskog rata. “Postoji 1807 ljudi koji se smattraju nestalim, dio su Hrvati, dio Srbi. Nažalost, nemamo podatke o mnogima.”

Navodi da to pitanje ostaje trajna zadaća hrvatske vlade. “Jasno je da cjelina tih podataka nikada u potpunosti nije prezentirana Hrvatskoj. Mi kao država nemamo sve podatke.”

Osvrnuo se i na pitanje obljetnica operacija iz Domovinskog rata. “Pitanje obljetnica Oluje i Bljeska kod Hrvatske ne izazivaju nikakve kontroverze, to su bile oslobodilačke operacije nakon kojih je je uslijedila mirna reintegracija. kad je riječ o Vladi RH, mislim da nije bilo nijedne situacije da je zaoštrena retorika, a da je krenula s naše strane. Hrvatska vlada ne utječe na medije ni što će oni pisati niti potičemo atmosferu koja bi trebala pogoršati odnose između dvije zemlje.”

Plenković: ‘Važan iskorak za hrvatsku manjinu u Srbiji’
Uz predsjednika Vlade su potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Korižinek, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić.

Plenković i Brnabić sastali su se danas u Gradskoj kući u Subotici, a nakon njihova bilateralnog sastanka, održava se sastanak predstavnika vlada Srbije i Hrvatske, priopćila je srpska Vlada.

Nakon što su Plenković i Brnabić otvorili novo sjedište hrvatske manjine Hrvatski dom – Maticu, premijer se oglasio preko Twittera:

“Otvaranje Hrvatske kuće u Subotici važan je iskorak za hrvatsku manjinu u Srbiji. Unaprjeđenju bilateralnih odnosa pridonose Anja Šimpraga i Tomislav Žigmanov kao članovi obiju vlada. Nastojimo u dijalogu i smirenom ozračju rješavati otvorena pitanja”, poručio je Plenković na Twitteru.