Plenković iz Petrinje: “Od sutra ukidamo propusnice za cijelu Hrvatsku”

N1

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da se sutra ukidaju propusnice uvedene zbog epidemiološke situacije, te je rekao da već razgovara o obnovi Petrinje u kontekstu državnog proračuna za sljedeću godinu.

“Sve službe pretražuju ruševine u centru Petrinje da vidimo da li je slučajno još negdje netko u tim ruševinama kako bismo ga na vrijeme izvukli”, kazao je.

Zahvalio je pripadnicima HGSS-a policije, vojske, vatrogasaca i svima koji su promptno reagirali:

“Razgovarajući sa stručnjacima s Građevinskog fakulteta, koji su tu ostali i gledali razmjere štete, najveći dio centra Petrinje već temeljem prvih preliminarnih procjena možemo ocijeniti da je u crvenom. To znači da je velika većina tih zgrada više nije uporabljiva.”

Rekao je da je sada cilj prvo spriječiti daljnje žrtve, potom i štete:

“A onda da obnovimo Petrinju koja u odnosu na jučer nije isti grad.”

“Nećemo zaboraviti niti sela i mala mjesta”, dalje je objašnjavao, “Sad smo se dogovorili, ukinut ćemo propusnice da se u ovoj situaciji ne stvaraju administrativne prepreke. Za cijelu Hrvatsku. Od sutra. Sad je najbitnije da budemo odgovorni.”

“Razgovarao sam s ministrom Marićem kako su zadnji dani proračuna, da damo više sredstava od ovih o kojima sam govorio jutros, jer to više nije dovoljno nizašto. Ne znam još koliko. Vlada je sutra pa ćemo učiniti ono što možemo”, rekao je dalje.

Premijer Plenković je rekao da ga kontaktiraju “mnogi međunarodni prijatelji”, spomenuo je Ursulu von der Leyen, Angelu Merkel, premijera Slovačke Igora Matoviča:

“Svi su spremni pomoći.”

Poručio je i unesrećenim Petrinjcima što im je činiti:

“Oni koji ne mogu u svoje domove, neka se odmah jave brojnim ljudima ovdje; pripadnicima policije, Civilne zaštite, vojske ili Crvenog križa i oni će im organizirati smještaj. Večeras nitko ne smije ostati na hladnom, nitko ne smije biti bez krova nad glavom večeras.”