Plenković: Istrage pokazuju brojna podmetanja požara u nizu županija

Počela je sjednica Vlade na kojoj bi se trebao pokrenuti postupak odabira investicijskog savjetnika u transakciji mogućeg otkupa dionica Ine od MOL-a. Na početku današnje sjednice nazočnima se obratio premijer Plenković te zahvalio svima na izvrsnoj organizaciji obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

“U uvodu želim reći nekoliko riječi koje se tiču brojnih požara koji su ove godine opustošili velike dijelove našeg priobalja i pogodili brojne županije. Razlozi su velika suša, ali i manjak opreza te isto tako, istrage pokazuju i brojna podmetanja požara u nizu županija. Policija i MUP imaju obvezu utvrditi tko su počinitelji i da ih se privede”, kazao je premijer.

“Želim u ime cijele Vlade zahvaliti našim vatrogascima, javnim postrojbama, HV-u, Civilnoj zaštiti, pilotima naših kanadera, svima koji su uložili svoj napor, svoje vrijeme i nesebičnost da pomognu u gašenju požara i da se spriječe veće štete. Ono što želim reći je kako je važno da nije došlo do ljudskih žrtava, da nije došlo do uništenja infrastrukture, ali imamo poruku da tijekom godine moramo raditi na prevenciji da se što je moguće više ovakve situacije izbjegavaju,” naglasio je.

Dodao je kako će Vlada iznaći sredstva da se nagrade ne samo naši piloti nego i naši vatrogasci. “Drago mi je da je ministarstvo poljoprivrede osiguralo 150 milijuna kuna za naknade šteta i učiniti ćemo sve kako bi se ove štete nadoknadile.”