Plenković: Istanbulska konvencija za dva tjedna na Vladinoj sjednici

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Premijer Andrej Plenković izrazio je u četvrtak, na Međunarodni dan žena, uvjerenost da će se Istanbulska konvencija za dva tjedna naći na Vladinoj sjednici, nakon čega će biti upućena u Hrvatski sabor na ratifikaciju.

U povodu Međunarodnog dana žena, premijer se na početku Vladine sjednice osvrnuo na ratifikaciju Konvencije o zaštiti žena od nasilja i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulske konvencije) Vijeća Europe, te istaknuo da je pri kraju kompletna procedura za njezino upućivanje na Vladu.

Procedure su provedene, kao i javna rasprava, rekao je Plenković te dodao kako misli da sve dileme koje postoje oko njezine ratifikacije nisu takvog karaktera da ne bi mogle biti premoštene.

Najvažnije je da se koncentriramo na bit te konvencije, a to je zaštita od nasilja, poručio je i pozvao da se gleda na suštinu te konvencije, te koje su je sve države ratificirale i koje stranke podržale.

“Mislim da ćemo u racionalnoj raspravi pronaći najbolje rješenje, a mehanizme koji u toj konvenciji postoje da će povećati razinu zaštite prava žena i razinu zaštite od nasilja u obitelji”, rekao je Plenković.

S obzirom da je tema ratifikacije Istanbulske konvencije bila prošlih dana vrlo aktualna u javnosti i Hrvatskom saboru, Plenković je rekao kako brojne političke stranke na različite načine pokušavaju skupljati bodove na tom pitanju. Posebno se osvrnuo na SDP, za koji je rekao da je imao dvije godine za ratifikaciju konvencije a sada, kada nije na vlasti, glavni je kritičar zbog toga što još nije ratificirana.

Plenković je čestitao Dan žena svim suradnicama i ženama u Hrvatskoj te izrazio nadu da će njegova Vlada svojim politikama pridonijeti što kvalitetnijem, ravnopravnijem i boljem položaju žena u hrvatskom  društvu.

Dodao je kako njegova Vlada ima najviši udjel žena u proteklih 28 godina hrvatske države. “Mislim da je to dobar i kvalitetan primjer i da slično treba učiniti u drugima aspektima javnih institucija i javnih poduzeća i općenito na istaknutim mjestima u hrvatskom društvu”, istaknuo je premijer.

Prije početka Vladine sjednice Plenković i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar podijelili su ruže članicama Vlade, čestitavši im Međunarodni dan žena. (Hina/Nacionalno)