Povezite se

Ličko-senjska županija

Plenković: Intervencijskim planom podići kvalitetu života u Ličko-senjskoj županiji

Objavljeno

-

Izvor: LO

Premijer Andrej Plenković koji je u subotu je nazočio uručenju ugovora Intervencijskog plana za razvoj Ličko-senjske županije tamošnjim načelnicima i gradonačelnicima, ‘teških’ 150 milijuna kuna, poručio će da će se time doprinijeti podizanju kvalitete života na tom području.

Plenković je nakon sastanka sa županom Darkom Milinovićem i predsjednikom Županijske skupštine Marijanom Kustićem rekao da intervencijski plan za Senj, Otočac, Brinje, Vrhovine, Perušića i Općine Plitvička jezera vrijedan 150 milijuna kuna, donosi bolju gospodarsku i socijalnu kvalitetu života. Kazao je kako je uz to ugovoreno 1,2 milijardi kuna projekata za tu županiju, a uloženo je preko 700 milijuna kuna za rurarni razvoj i infrastrukturu.

Župan Darko Milinović je, primajući ugovor od ministra regionalnog razvoja i fondova EU Marka Pavića, rekao da je Intervencijski plan toj županiji nasušna potreba s obzirom na to da je na tom prostoru prije 90-tak godina živjelo oko 200.000 ljudi, a sada oko 50.000. Izrazio je nadu da je „ovo preteča jednog zakona koji će obuhvatiti Dalmatinsku zagoru, Ličko senjsku županiju i gorsku Hrvatsku, jer da je Hrvatska onoliko jaka koliko su jaki ti njeni dijelovi”.

Ministar Pavić pojasnio je da će ministarstvo s gradovima i općinama odabrati i razviti projekte do kraja ove godine, da će se moći financirati već slijedeće godine te da predstoji realizacija novog projekta „Dalmatinska zagora, Lika, Gorski Kotar i Banovina“.

Očekujem podršku Milinovića

Plenković je rekao da je njegova suradnja sa županom Milinovićem kvalitetna, izrazio je uvjerenje da će i župan podržati HDZ-ovu listu na prestojećim izborima rekavši kako će ta lista kojoj je nositelj ministar uprave Ivan Malenica pobijediti 5. srpnja.

Plenković se nakon predaje ugovora družio s građanima, a prigodu je iskoristio i da novinarima predstavi uspjehe Hrvatske na međunarodnom planu.

Govoreći je o modernom suverenizmu, snažnoj državi pojačanoj članstvom u Europskoj uniji Plenković je tako predstavio uspjehe Hrvatske tijekom predsjedanja Europskom unijom, što je, kako je rekao, zbog koronakrize ostalo nedovoljno vidljivo.

„To su uređeni Brexit, nadolazeća konferencija Budućnost Europe, otvaranje pregovora za pridruženje Makedonije i Albanije EU, zagrebački sastanak na vrhu, prijedlog za novu financijsku perspektivu, gdje Hrvatska sa dosadašnjih 10,7 skače na 22 milijarde, kao i upravljanje covid krizom”, rekao je Plenković.

Hodogram predsjedanja Hrvatske Europskom unijom Plenković je proglasio izvanrednim, jedino što je zbog specifičnog rada zbog koronakrize “izostala vidljivost”.

„Nije se dovoljno vidjelo koliko je Europa važna hrvatskim građanima. Krajnja desnica, Most i Domovinski pokretu nisu a priori za Europu, ne razumiju do kraja koje su sve koristi koje nam to članstvo donosi“, poručio je.

Čudim se Ostojiću kao liječniku i profesoru

Odgovarajući novinarima na pitanje o Rajku Ostojiću koji je sam sebi propisao samoizolaciju, Plenković je rekao da je jako važno da naši građani slušaju preporuke stručnjaka, a to su epidemiolozi, infektolozi i virolozi, „jer kada bi građani slijedili one koji rade drugačije modele poput gospodina Ostojića, onda u ponedjeljak umjesto da dođu na posao svatko može ostati u samoizolaciji“.

„To nije dobro, ni mudro, čudim se gospodinu Ostojiću kao liječniku i profesoru, te pozivam građane da vjeruju onima koji su pobijedili covid u prvom valu, koji imaju veliko iskustvo, a koji misle isto kao i znanstvenici iz jučer održanog Znanstvenog savjeta u kojem su i domaći znanstvenici, nego i ugledni stručnjaci iz inozemstva“, zaključio je Plenković.

Ličko-senjska županija

U Vrhovinama prvi slučaj Covida-19, pacijentica prevezena u Zagreb

Published

on

Općina Vrhovine/Nacionalno

U ličkoj općini Vrhovine, nedaleko Otočca, utvrđen je jedan slučaj Covida-19, riječ je o 83-godišnjoj žene koja je prevezena  u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, dobro je i nije na respiratoru, doznaje u utorak Hina u Općini Vrhovine.

Načelnik Vrhovina u Ličko-senjskoj županiji, Milorad Delić, rekao je za Hinu da je baka bila u posjetu kod kćeri u Ogulinu, u Karlovačko-županiji gdje je oboljela i odakle je prevezena na liječenje u zagrebačku Infektivnu kliniku.

„Ovaj slučaj smatramo potpuno izoliranim; vjerujem da se baka zarazila u Ogulinu i da nema opasnosti da bi se zbog toga pojavio još koji slučaj zaraze u Vrhovinama“, dodao je Delić.

I Stožer Civilne zaštite Ličko-senjskoj županije danas je priopćio kako je poznat izvor zaraze pacijentice iz Vrhovina, odnosno da je riječ o kontaktu iz druge županije (Karlovačke), i da nije povezano s ranije oboljelim osobama u Ličko-senjske županiji, tj. s Otočcem.

Ukupno je do sada u Ličko-senjskoj županiji oboljelo 29 osoba, sedam je aktivnih slučajeva,  21 osoba je izliječena, a jedna je osoba umrla.

Od sedam oboljelih dvije su osobe na liječenju u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti, dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja.
U posljednja 24 sata u županiji je provedeno  21 testiranje na koronavirus, u samoizolaciji je 46 osoba, te nije utvrđeno kršenje te mjere.

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

U Otočcu jedna novozaražena osoba, kontakt ranije oboljelog

Published

on

U Otočcu je u protekla 24 sata  Covid-19 dijagnostiriran još jednoj osobi, kontaktu ranije oboljelih, tako da je u Otočcu trenutno šest zaraženih osoba, priopćio je u nedjelju Stožer Civilne zaštite Ličko senjske županije.

I dalje traje epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

Jedan se pacijent nalazi na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.
Osim te jedne novooboljele osobe u posljednja 24 sata testiralo se još 27 osoba, no njihovi su nalazi negativni.

Pod aktivnim nadzorom u samoizolaciji su 43 osobe i nitko od njih ne krši mjeru.

Od početka epidemije u Ličko-senjskoj županiji oboljelo je 28 osoba, 21 osoba je izliječena, a jedna je umrla.

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

Korona se širi, strahuje se od velikog broja zaraženih

Published

on

Grad Otočac/Izvor: Nacionalno

U Ličko-senjskoj županiji dvije su novooboljele osobe od koronavirusa, a riječ je o osobama iz Otočca koje su bliski kontakti ranije oboljelih osoba, izvijestio je Županijskih stožer Civilne zaštite.

Nakon što su jučer zabilježena tri nova slučaja koronavirusa na području Otočca, loše vijesti iz tog grada stižu i danas. Novi nalazi kažu da su otkrivena još dva slučaja zaraze, pa u Otočcu s današnjim danom ima pet pozitivnih osoba.

Podsjetimo, Gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac rekao je da je  “virus vjerojatno ušao preko kuglane” još prošlog produženog vikenda kada je ondje na natjecanju bilo 200-tinjak ljudi. Smatra kako “bi se moglo dogoditi, ako se ne zaustavi cirkulacija ljudi, da za desetak dana u Otočcu bude stotinu oboljelih”.

U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

U Ličko-senjskoj županiji ukupno je oboljelo 27 osoba od covid-19 od kojih je pet osoba pozitivno,  21 osoba je izliječena, a jedna je preminula. Jedna oboljela osoba je na liječenju u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti. 

Uzorci su u posljednja 24 sata uzeti od 20 osoba, a testirano je ukupno 570 osoba.

Pod aktivnim nadzorom i mjerom samoizolacije su 24 osobe.

Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske provjerili su poštivanje mjera samoizolacije i nisu utvrdili kršenje izrečenih mjera

Ucitavanje vijesti

Najčitanije