Plenković: Interpelacija je promašena i odnosi se na 2013. i Milanovićevu Vladu

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak nakon video sjednice Kluba zastupnika HDZ-a da je oporbena interpelacija o radu Vlade u vezi s projektom Krš-Pađene promašena, naglasivši da se njezina bit odnosi na 2013. i tadašnju Milanovićevu Vladu.

Sjednica Kluba zastupnika HDZ-a održana je u ponedjeljak navečer video-vezom, uoči sutrašnje sjednice Hrvatskog sabora, na kojoj će zastupnici, uz ostalo, raspraviti nekoliko zakonski prijedloga, izjašnjavati se o amandmanima na rebalans državnoga proračuna te o interpelaciji koju je podnio dio oporbe, vezano za projekt vjetroelektrane Krš Pađane.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković je nakon sjednice izjavio novinarima da su nekoliko članova Kluba HDZ-a i on bili u stranačkoj središnjici, a ostali u svojim kućama i uredima.

Dodao je da su razgovarali prije svega o pripremama za sutrašnji nastavak rasprave u Saboru o amandmanima na rebalans državnoga proračuna, te o nekoliko zakonskih prijedloga. Dodao je da su razgovarali i o raspravi o interpelaciji o radu Vlade u vezi s projektom Krš-Pađene koju je podnio dio oporbenih zastupnika, kao i o najavi glasovanja u srijedu.

Premijer je istaknuo da su razgovarali i o važnoj temi – poreznoj reforma koja je na dnevnom redu Sabora u četvrtak.

Rekao je da su svi članovi informirani i pripremljeni za raspravu te da očekuje još jedan dinamična tjedan u Hrvatskome saboru poput prošloga tjedna koji je, smatra, bio izrazito sadržajan i politički zanimljiv.

Vezano za interpelaciju o radu Vlade glede projekta Krš-Pađene premijer Plenković je naglasio kako je već prošli tjedan u raspravi o izvješću o radu Vlade rekao da je cijela ta inicijativa u biti promašena. Ističe da se njezina bit odnosi na 2013. godinu i na vladu Zorana Milanovića.

“Ona najmanje veze ima s našom vladom, vjerujem da će biti odbačena”, rekao je Plenković.

U vezi s tim rekao je kako vjeruje da će biti raspravljena i odluka o tarifama i sklapanje ugovora 2013. dodavši: “Prema tome ta interpelacija ima najmanje veze s našom vladom”.

Kada je pak riječ o sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnosti i novinarsku primjedbu kako je “predsjednik Milanović rekao da na tu sjednicu neće moći nepozvana doći ni muha, odnosno da na sjednici neće biti nitko tko nije član toga vijeća, Plenković je odgovorio: ‘Kakvo je to pitanje, budući da ne znam koji je razlog takva pitanja ponovite mi ga’.

Novinarsko ponovljeno pitanje glasilo je – ‘predsjednik Republike napominje da se neće ponovno dogoditi da na sastanku budu ministri koji nisu članovi Vijeća i je li to normalna komunikacija s Pantovčaka, je li to očekivana komunikacija u ovom trenutku i trebaju li, po njegovu mišljenju, biti prisutni i neki drugi ministri koji nisu članovi Vijeća’.

Premijer je kratko odgovorio kako je to nebitna tema, dodavši kako je posljednji put sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost bila u jeku epidemije koronavirusa na njegov poticaj te kako mu se čini da je od svih ministara koji ne bi tamo trebali biti po zakonu, bio samo ministar zdravstva Vili Beroš.