Plenković: Imamo ohrabrujući silazni trend

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako po pitanju epidemiološke situacije imamo ohrabrujući silazni trend, a ukoliko se on nastavi to daje nadu da će se sukladno procjeni situacije i razgovoru sa stručnjacima moći promišljati i o eventualnom postupnom popuštanju mjera.

“Dobro je da nam je tjedni prosjek potvrđenih slučajeva zaraze pao na razinu od sredine listopada”, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Trenutno imamo treći najveći dvotjedni pad unutar EU. U padu je broj preminulih, broj osoba na respiratoru i broj hospitaliziranih prepolovljen je odnosu na vrhunac dosegnut prije mjesec dana te je sada pao na razinu prije dva mjeseca, u prvoj polovici studenog. Imamo, naveo je, dvaput manje hospitaliziranih nego prije mjesec dana.

“To su dobri pokazatelji to znači da su mjere koje smo uveli krajem studenog i odgovorno ponašanje građana doveli do toga da smo preokrenuli trendove. Sada njih trebamo nastaviti. Tu je odgovornost svih nas jako važna”, poručio je Plenković.

Naglasio je da smo to uspjeli bez policijskog sata i strogog zatvaranja u odnosu na druge europske zemlje. “Ukoliko s ovim trendom nastavimo to daje nadu da ćemo sukladno procjeni situacije i razgovoru sa stručnjacima moći promišljati i o eventualnom postupnom popuštanju mjera”, poručio je.

Jedan od prvih signala je, kaže, početak ovog polugodišta u sklopu kojeg su se u klupe vratili maturanti i učenici od prvog do četvrtog razreda. Za ostale ćemo još pričekati, a nadam se da će se i oni vratiti u klupe ako će situacija ići tim smjerom, dodao je premijer.

Izvijestio je i da je dosad cijepljeno 46.000 ljudi. Danas su stigle nove doze Pfizerovog cjepiva, a čeka se odluka EMA-e o odobrenju Oxfordovog/ AstraZenecinog cjepiva čime će se broj doza naglo povećati.

“To bi nam omogućilo da tijekom proljeća procijepimo najugroženije i najizloženije te ih zaštitimo uoči turističke sezone”, rekao je Plenković.

Naglasio je da će se ovog tjedna u saboru provesti rasprava o prijedlogu Zakona o obnovi, a danas Vlada donosi niz konkretnih odluka koje za cilj imaju olakšati život sugrađana na potresom pogođenim područjima.

Osobito je izdvojio zaključak koji se odnosi na otpis potraživanja za energiju krajnjim kupcima iz kategorije kućanstva. “Tu mislimo i na režijske troškove, struju i plin”, pojasnio je Plenković.