Plenković ima većinu, ratifikacija ovisi o tekstu ograde

Unatoč bučnim reakcijama pojedinaca u vezi s Istanbulskom konvencijom, ali i problemima s kojima se suočava predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković u svojoj stranci, očekuje se kako će taj dokument ipak biti ratificiran u Saboru s većinom glasova.

Teško je unaprijed procijeniti koliko će se zastupnika taj dan pojaviti na glasovanju, kao i kako će točno svaki od njih glasovati, ali po svemu sudeći, protiv Konvencije moglo bi biti najviše 30-ak zastupnika, piše Večernji list.

Uz GLAS, ratifikaciju konvencije iz oporbe podržavaju još SDP, HSS, IDS, HSU, dio od 14 zastupnika Mosta, kao i dio Živog zida.

Dok su čelnik Mosta Božo Petrov, Nikola Grmoja te Miro Bulj najavili kako će biti protiv ratifikacije, a njihova kolegica Ines Strenja Linić je za, ostali Mostovci se ili ne žele izjašnjavati ili kažu da tek trebaju donijeti odluku, što im Most i omogućava jer mogu glasovati po vlastitoj savjesti.

Jedinstva nema ni među zastupnicima Kluba zastupnika Živog zida i Snage, pa su tako Goran Aleksić iz Snage i čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić za ratifikaciju, dok njegov kolega Branimir Bunjac poručuje kako je osobno više protiv Konvencije nego za nju.

Kako će glasovati ne otkriva Ivan Pernar, koji je poručio kako ga Konvencija ne zanima. Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku nam je rekao da se Predsjedništvo njegove stranke sastaje večeras, a na dnevnom redu je i utvrđivanje stava oko ratifikacije konvencije. Neovisni za Hrvatsku, dakle Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, te nezavisni Željko Glasnović, protive se ratifikaciji. Kada se gleda zastupnike koji pripadaju vladajućoj većini, predstavnici manjina (8 zastupnika) nedavno su se založili za ratifikaciju, a podržava je i HSLS-ov Darinko Kosor.

Goran Dodig i Branko Hrg iz HDS-a tek trebaju donijeti odluku kako će se postaviti, a sve, objašnjavaju, ovisi o dokumentu koji će Vlada uputiti u Sabor, HDSSB-ov Branimir Glavaš je poručio da čeka stav Crkve, a nezavisni Ivica Mišić bit će protiv. Po svemu sudeći, protiv bi moglo glasovati i najmanje desetak zastupnika HDZ-a, kao što su Davor Ivo Stier, Miro Kovač, Milijan Brkić, Miroslav Tuđman, Ivan Čelić, Stevo Culej, Anton Kliman, Ante Babić, piše Večernji list.