Plenković i Posavec zajedno obišli čakovečku bolnicu

Nacionalno

Premijer Andrej Plenković i međimurski župan Matija Posavec u četvrtak su zajedno obišli županijsku bolnicu Čakovec i Odjel kardiologije što je bio njihov prvi susret nakon napetosti koje su počele ranije kada je Posavec zatražio raskid koalicije s HDZ-om. 

Oni su prije sjednice Vlade u Čakovcu bolnicu obišli zajedno s ministrom zdravlja Milanom Kujundžićem i čakovečkim gradonačelnikom Stjepanom Kovačem.

Dugo iščekivani prvi susret premijera i župana prošao je tek u prijateljskom stisku ruke i obilaskom bolnice.

Iako izjava za medije nakon obilaska nije bilo župan Posavec je prije dolaska premijera i ministara za Hinu izjavio da je ukupna investicija u poboljšanje kvalitetne zdravstvene skrbi u Međimurju na razini 190 milijuna kuna.

Od tog iznosa, 55 posto financira proračun Međimurske županije, 40 posto je europskih sredstava, a svega pet posto pa čak i manje, država. Mi smo jedina županija u Hrvatskoj koja iz vlastitog proračuna financira već dvije godine interventnu kardiologiju i za to nam je potrebno 4 milijuna kuna, rekao je Posavec. Podsjetio je i da je, što se tiče uređaja za magnetsku rezonancu, županija provela postupak javnog natječaja, a Ministarstvo zdravstva je platilo tek polovicu.

Drugdje je to u potpunosti na teret Ministarstva i to su neke stvari koje nisu korektne. Očekujem da ih ministar zdravstva pa i Vlada na današnjoj sjednici riješe te da pošalju jasnu poruku da samo budemo ravnopravni sa svima drugima, poručio je.

Komentirao je i jučerašnji istup ministra Darka Horvata na konferenciji za novinare poručivši da sazivanje i najava sjednice Vlade u stranačkim prostorijama HDZ-a nije korektno.

Ovo nije Vlada HDZ-a, ovo je Vlada Republike Hrvatske i svih hrvatskih građana, a drugo, davati izjave da Međimurska županija tu ne predstavlja ništa, nego da je župan obaviješten o kretanjima članova Vlade pa može doći za njima piti kavice je podcjenjivanje ne funkcije župana, nego svih građanki i građana Međimurja. Smatram, to vrlo omalovažavajućim i vrlo uvredljivim, rekao je Posavec. 

Što se tiče same sjednice Vlade Posavec je kazao da je na dnevnom redu 26 projekata, a da je pola tih točaka vezano uz održavanje i gradnju državnih cesta što država ionako ima obvezu.

Žao mi je da mnogi projekti koji su predloženi od strane Međimurske županije, a to su projekti u zdravstvu, u obrazovanju, preuzimanju i pomoći sufinanciranja europskih projekata, izgradnja nove škole u Nedelišću, nisu naišli na podršku na ovoj sjednici, dodao je.

Posavec je za N1 rekao da je ispred Vlade dolazio ministar Horvat s kojim je prikupio projekte gradova i općina, što su predali Vladi, ali nakon toga nije bilo komunikacije u smislu odabira projekata koji imaju prioritetnu važnost za Međimurje. Ocijenio je kako se moraju razmatrati informacije koje dolaze s terena  i želje ljudi koji tu žive.

Na pitanje je li to možda rezultat njegovog stava da HNS treba izaći iz koalicije rekao je da bi bilo pogubno za ovu zemlju da samo zato što netko kritizira koalicijski odnos, ili se ne slaže s onime što je možda trenutno mišljenje jedne političke stranke, da se to osvećuje na projektima, osvećuje građanima Hrvatske.

“To bi bilo pogubno za našu zemlju i ja ne želim vjerovati u to. Niti jedno članstvo u bilo kojoj političkoj stranci, odnosi u koalicijama ili potencijalna kritika ne bi trebali priječiti razvoj jedne sredine”, istaknuo je. 

Posavec je komentirao i koalicijske odnose ustvrdivši da o tome trebaju razgovarati predsjednici stranaka te da ga odnos među strankama ne brine.

Drugo pitanje, rekao je, odnos je s dijelom romske manjine koja stvara probleme većinskom stanovništvu, a o tome se ne odlučuje na lokalnoj razini nego mora odlučiti država. To su pitanja nenamjenskog trošenja socijalne pomoći, bolje obrazovanje i slično.

Svoj stav o koaliciji, ističe, vrlo je jasno izrekao te će o tome razgovarati unutar stranke, a borit će se za političke vrijednosti koje smatra da treba unijeti u hrvatsku politiku.

Osvrnuo se i navode glavnog tajnika te stranke Srećka Ferenčaka, koji je kazao kako je HNS je u Posavca uložio milijun kuna jer je na europskim izborima nosio listu HNS-a,…a sada kada je nacionalno prepoznatljiv, zabija nam nož u leđa. Posavec je ocijenio kako je ne misli da je stranci zabio nož u leđa ako joj je dvostruko digao rejtig kroz kampanju za EU izbore, te  da svojim izjavama ne šteti stranci.

“Zalaganje za čistoću u politici, zastupanje vrijednosti u koje vjerujem i vraćanje vjere u politiku ne smatram štetnim nego dobrim. Hrvatska ne može funkcionirati na jednoumlju, moraju se poštovati drugačija stajališta i stavovi”, naglasio je.

Kazao je da o mogućim koalicijama nije razgovarao ni s jednim predsjednikom stranaka, ali smatra da hrvatska politika mora funkcionirati na jednoj čvrstoj građanskoj opciji i to su vrijednosti za koje se zalaže.