Plenković i Meta razgovarali o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

Plenković se sastao s Metom

Premijer Andrej Plenković primio je u srijedu u Banskim dvorima albanskog predsjednika Ilira Metu s kojim je razgovarao o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, među kojima će biti proširenje EU-a.

Meta je istaknuo važnost koju hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a ima za cijelu jugoistočnu Europu, dok je Plenković ponovio da su pripreme za sastanak na vrhu u Zagrebu između država članica EU-a i država jugoistoka Europe među prioritetima hrvatskog predsjedanja, navodi se u priopćenju Vlade RH. 

Europsko vijeće odbilo je dati zeleno svjetlo Albaniji i Sjevernoj Makedoniji za početak pristupnih pregovora s EU-om. Eurozastupnici i povjerenik Komisije za proširenje EU-a Johannes Hahn pozvali su Europsko vijeće prošlog tjedna na plenarnoj sjednici EP-a na ispravak “povijesne pogreške” do zagrebačkog summita u svibnju. 

Hrvatski premijer i albanski predsjednik još su izrazili zadovoljstvo tradicionalno prijateljskim i bliskim političkim odnosima dviju zemalja, ali smatraju da je potrebno intenzivirati gospodarsku suradnju i uložiti napore za bolju prometnu povezanost, dodaje se u priopćenju. 

Meta, koji boravi u uzvratnom državnom posjetu Hrvatskoj, sastao se u utorak s predsjendicom Kolindom Grabar-Kitarović, a primio ga je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Predsjednica je izjavila nakon sastanka s Metom da će Hrvatska i dalje snažno zagovarati europsku integraciju Albanije te kako smatra da je Europsko vijeće učinilo “veliku pogrešku” odbijenicom Albaniji i Sjevernoj Makedoniji da otvori pregovore o članstvu u europskom bloku.