Plenković i Jandroković odlučili: Delegacija se vraća u RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga Sabora Gordan Jandroković čuli su se prije nekoliko minuta, rečeno nam je u Vladi. Dogovoreno je da se cijela delegacija vrati u Hrvatsku.

Najoštrije se osuđuje neciviliziran i neprihvatljiv čin Vojislava Šešelja, gaženje hrvatske zastave, nepoštivanje hrvatskih simbola te uvrede na račun članova hrvatske delegacije i drugog čovjeka republike Hrvatske, potvrdila je za N1 glasnogovornica hrvatske Vlade Sunčana Glavak.

‘Unatoč vrlo dobrom početku službenoga posjeta i opredijeljenosti da napravimo najbolje za unaprjeđenje odnosa dviju država, zbog ovoga čina kojim je grubo povrijeđeno dostojanstvo Republike Hrvatske i Hrvatskoga sabora, prekinuli smo posjet’, priopćeno je potom i iz Hrvatskoga Sabora. ​

Podsjetimo, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković započeo je danas dvodnevni službeni posjet Srbiji.

Međutim, rano poslijepodne predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj psovao je hrvatsku delegaciju koja boravi u posjetu Srbiji i gazio je hrvatsku zastavu u Skupštini Srbije, priopćila je ta stranka.

“Šešelj je na ulazu u Narodnu Skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio stijeg na beton, pokušao je poderati zastavu, a onda su je on i zastupnik Filip Stojanović gazili”, navodi se u SNS-ovu priopćenju.

Šešelj je nakon toga ušao u skupštinsko predvorje, gdje se nalazila cijela delegacija hrvatskog Sabora. On im je, kako navode radikali, prišao i rekao da je “izgazio ustašku zastavu” i uputio psovke.
Čin Vojislava Šešelja osudila je i predsjednica Narodne skupštine

“Predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković najoštrije osuđuje današnji brutalni pokušaj ugrožavanja dostojanstva Narodne skupštine Srbije i delegacije Sabora Republike Hrvatske od strane narodnog poslanika Vojislava Šešelja”.