Plenković: I Horvat i Tolušić su odlična rješenja

FaH

U središnjici HDZ-a s početkom u 17 sati održat će se sjednica Predsjedništva i Nacionalnoga vijeća stranke.

Glavna točka trebala bi biti završna rasprava o Statutu, no teško da se rasprava neće povesti i o nizu aktualnih pitanja vezanih uz aferu Hotmail. Očekuje se da će predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković vodstvu stranke predstaviti kandidata za novog ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade, nakon što je Martina Dalić dala ostavku na te dužnosti zbog afere Hotmail.

Najnovija nagađanja uključuju Darka Horvata kao ministra gospodarstva, a ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića kao potpredsjednika Vlade. Obojica su ranije danas bili u Banskim dvorima na sastanku.

Stigavši u središnjicu HDZ-a nešto iza 15 sati Plenković nije želio iznositi nikakve detalje, već je samo kratko poručio da su “i Horvat i Tolušić odlična rješenja, ali izjave će dati nakon Predsjedništva”, javlja Nova TV, prenosi dnevnik.hr.

Horvat: Popila se kava, razgovaralo se …

Horvat je bio nešto pričljiviji: “Nema još nikakve konačne odluke. Popila se jedna kava, porazgovaralo se, sad ću s kolegama malo prodiskutirati”.

Nije odgovorio tko bi u slučaju da postane ministar gospodarstva bio zadužen za Agrokor – on ili Tolušić, kojeg se spominje kao kandidata za potpredsjednika Vlade.

“Biti član HDZ-a i potpredsjednik jedne takve stranke, a bojati se ući u bilo kakvu polemiku ne bi bilo fer ni korektno. Ako smo se poželjeli baviti politikom, onda su ovo novi izazovi”, poručio je Horvat.

Jandroković: Danas ćemo znati tko je novi ministar i potpredsjednik Vlade

Tko će biti nasljednik Martine Dalić, nagađa se već danima u javnosti, a do kraja dana bismo i službeno trebali znati o kome je riječ. Kako je, naime, ranije danas najavio predsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković: “Danas će se znati novo ime ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade”.

Na pitanje hoće li obje funkcije obnašati ista osoba, rekao je: “U ovom trenutku bilo bi prerano da ja priopćim tu vijest, ali vidim da već imate informaciju i idete u tom smjeru.”

Govoreći o situaciji u HDZ-u i poziciji Plenkovića u stranci, Jandroković je rekao da očekuje “snažnu potporu Andreju Plenkoviću”.

Podsjetimo, iako se u medijima danima spominjalo ime ministra energetike Tomislava Ćorića kao osobe koja će ‘naslijediti’ Dalić, on je to danas u Varaždinu jasno demantirao.

‘Siguran sam da tko god bude novi ministar gospodarstva da će zasukati rukave i dati sve od sebe da tekuće probleme – a njih, u našoj ekonomiji naravno ima – da ih riješi na zadovoljstvo svih nas’, kazao je Ćorić.