Plenković: Hrvatska se s ovakvom krizom još nikada nije suočila

Zagreb, 04.10.2019 - Konferencija za medije predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. Na fotografiji Andrej Plenković. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Premijer Andrej Plenković rekao je na početku sjednice Vlade da se Hrvatska s ovakvom krizom još nikada nije suočila te da su mjere koje su poduzete zbog epidemije koronavirusa strože od najtežih vremena Domovinskog rata.

“Hrvatska se s ovakvom krizom još nije nikada suočila. Mjere koje su poduzete jučer su strože čak i od najtežih vremena u Domovinskom ratu, kad je riječ o režimu života u cijeloj zemlji”, ocijenio je premijer.

Kako bi dodatno predstavili izvanredne okolnosti u kojima se nalazimo, Plenković će se večeras obratiti putem televizijskih medija.

“Obratit ću se da još jednom zajedno razumijemo da su nam trenutno uvjeti izvanredni, da se na njih moramo naviknuti, da život i funkcioniranje države mora ići dalje. Da veliku odgovornost pokažemo svi kao pojedinci te kao institucije, država i društvo kako bi bili na razini izazova koji je pred nama”, rekao je.

Još jednom je apelirao na odgovorno i solidarno ponašanje svih građana. One starije dobi pozvao je na poseban oprez i pridržavanje mjera, a njihove obitelji, najbliže, susjede i volontere da naprave maksimalne iskorake u olakšavanju njihova svakodnevnog života.

“Iskustva drugih zemalja, gdje je nažalost jako puno smrtnih slučajeva, govore o tome da oni u najvećoj mjeri pogađaju ljude starije dobi. Zato još jednom apel svima – ostanite u kućama, ne dovodite sebe u rizik. Samodisciplina i odgovornost je u ovim okolnostima jedan od najvažnijih elemenata”, poručio je Plenković.