Plenković: Hrvatska postrožava mjere – ciljano i postupno

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak da Hrvatska postupno i ciljano postrožava epidemiološke mjere, u kombinaciji s višemjesečnim pozivanjem građana na njihovo poštivanje, “jer u toj kombinaciji leži dobar dio uspjeha ili neuspjeha”.

“Riječ je o nastavku postupnog, proporcionalnog i ciljanog postrožavanja mjera u kombinaciji s višemjesečnim pozivanjem građana na poštivanje mjera, jer u toj kombinaciji leži dobar dio uspjeha ili neuspjeha. I činjenica je da ogromna većina naših građana poštuje mjere, ali smo zbog neodgovornih pojedinaca koji su ugrožavali napore velike većine bili prisiljeni propisati kazne i to smo učinili nerado”, rekao je Plenković u intervjuu za “Novi list”.

Istaknuo je i da je, za razliku od drugih politika, porezne, socijalne, ekonomske, gdje je odgovornost uglavnom na Vladi, ovo jedna nova vrsta izazova u kojemu, uz formalne mjere koje donosi Vlada, uspjeh ovisi i o aktivnoj ulozi svakog od nas.

“Stoga se i naša strategija od početka oslanjala na povjerenje u razboritost građana i na njihovom prepoznavanju opasnosti koju ovaj virus predstavlja. Što se tiče toga jesu li naše mjere liberalne ili ne, rekao bih da su ciljane”, istaknuo je Plenković.

Podsjetio je i kako su neke zemlje nekoliko mjeseci bile potpuno zatvorene i to ih nije spriječilo da pred Božić moraju postrožavati svoje ionako već vrlo restriktivne mjere, jer im brojevi rastu.

“Suprotno njima, naši se brojevi sada smanjuju, što je ohrabrujuće, a hrvatske građane smo pritom poštedjeli vrlo strogog zatvaranja, koje bi za Hrvatsku ekonomski i financijski bilo teško izdrživo”, ustvrdio je i naglasio kako je hrvatska strategija bila drugačija, s postupnim postrožavanjem, proporcionalno širenju epidemije, ali i dalje s manje strožim mjerama od mnogih europskih zemalja.

Došlo je, kaže, do umirenja studentske i školske populacije, koja će biti izvan nastavnog ciklusa gotovo mjesec dana, a provedeni su i razgovori s poslodavcima o kolektivnim godišnjim odmorima.

“Obveza svih nas je da u blagdanom razdoblju discipliniranim ponašanjem nastavimo trend smanjenja broja novozaraženih i tako smanjimo pritisak na zdravstveni sustav. Znamo da su veća privatna i obiteljska okupljanja danas najveća žarišta i svi zajedno se trebamo odreći dijela svog komfora i navika kako bismo zaštitili jedni druge”, poručio je premijer.

Smatra i da, što se tiče propusnica, neće doći do kaosa na terenu, da sustav funkcionira i da su pravila jasna.

“Cjepivo koje je konačno dostupno daje nam razloga da ipak budemo optimističniji u godini koja dolazi, iako će nam trebati još izvjesno vrijeme prije nego bude cijepljen dovoljan broj ljudi da bismo se napokon mogli riješiti ovog virusa i vratiti normalnom životu”, istaknuo je.

Na pitanje osjeća li da on i Nacionalni stožer Civilne zaštite i dalje imaju povjerenje građana, odgovorio je da je temelj borbe protiv covida-19 povjerenje između građana i države.

“Naš pristup otpočetka pandemije bio je da učinimo sve informacije vezane uz koronavirus i mjere koje poduzimamo dostupnima za javnost. Predstavnici Stožera, Vlade i ja osobno dostupni smo gotovo pa svakodnevno za sva pitanje vezano uz upravljanje krizom”, rekao je Plenković.

Jasno je, kaže, da u novim okolnostima upravljanja krizom…štiteći i zdravlje i gospodarstvo, može doći i do nekih proturječnih izjava ili nedovoljno prenesenih objašnjenja.

“Članovi Savjeta sudjeluju na dobrovoljnoj osnovi i ne možemo ni očekivati njihovo suglasje oko svih aspekata ove krize. Oni imaju pravo iznositi svoje mišljenje u javnosti i poželjno je da informiraju građane o svim saznanjima oko pandemije”, rekao je i istaknuo kako je odgovornost na Vladi da, uvažavajući svačiji doprinos, samostalno donosi odluke, ali ne isključivo iz zdravstveno-epidemiološkog kuta, nego uzimajući u obzir i društvene i gospodarske okolnosti.

“Žalimo za svakim izgubljenim životom. Svaki izgubljeni život je veliki gubitak za Hrvatsku. No rezultate treba sagledati u cjelini jer će se na kraju pandemije podvući crta. Kumulativno od početka pandemije mi smo trenutno točno na prosjeku Europske unije”, poručio je Plenković.