Plenković: Hrvatska pomaže Ukrajini s novom vojnom pomoći od 30 milijuna eura

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije iz Atene gdje se sastao s grčkim kolegom.

Plenković je istaknuo da je imao i sastanak s Volodimirom Zelenskim te mu još jednom pružio potporu te naglasio da će Hrvatska pomoći po pitanju razminiravanja, piše N1.

“Imamo inicijativu zajedno s ukrajinskim tužiteljima, tako da ćemo i na tom području podijeliti iskustvo. Razgovarali smo i o inicijativi da se iskoriste hrvatske luke za izvoz žita, te ćemo nastaviti s političkom i vojnom pomoći. Na Vladi ćemo u ponedjeljak imati novi paket pomoći Ukrajini od oko 30 milijuna eura, a ranije smo dali 160 milijuna eura. Znači polako se približavamo toj cifri od 200 milijuna eura”, rekao je.

Nova pomoć Ukrajini

Otkrio je da se na sastanku u Ateni raspravljalo o novoj tranši potpore od milijardu i pol eura iz sredstava EU-a.

“Cijeli boravak ovdje je bio vrlo koristan i dobro da se i na ovakav način susrećemo”, dodao je.

Napomenuo je kako je već do sada iz hrvatskih luka izvezeno dosta žita, ali s novim momentima u Crnom moru tema se dodatno otvara. “Poanta je da ovo bude tranzit kroz Hrvatsku u treće zemlje”, tvrdi i napominje da je Ukrajina zahvalna na pomoći.

Kaže kako nisu spominjali predsjednika Zorana Milanovića i njegovim stavovima.

Privedeni huligani

Što se tiče pritvorenih navijača kaže da oni brinu o svim hrvatskim državljanima. “Ovo je neobična situacija gdje imamo više od stotinu osoba pritvorenih u prijateljskoj zemlji kojoj danas šaljemo još jedan kanader koji će pomoći gašenju požara. Cilj ovoga posjeta je da pomognemo našim državljanima da vratimo donose s Grčkom na onu razinu koju smo i doveli. Postoji negativna reputacija po Hrvatsku u grčkoj javnosti, no pojasnili smo sve što je Hrvatska spremna učiniti da grčkom pravosuđu olakšamo ovaj postupak i da se istraga privede što prije do kraja”, rekao je.

Na pitanja dolaska šefa SOA-e u Atenu kaže kako dugo već surađuju s grčkom obavještajnom službom. “Važno je da se i na toj razini razmijene informacije i zato je on i bio danas s nama”, dodao je.

Što se tiče preuzimanje kaznenog postupka rekao je da su oni spremni, ali da to ovisi o grčkim vlastima.