Plenković: Hrvatska neće zaustaviti reforme zbog izborne godine

 Premijer Andrej Plenković izjavio je da će Hrvatska nastaviti provoditi reforme kako bi poboljšala konkurentnost zemlje i povećala dostupnost usluga građanima, te da se reforme neće zaustaviti zbog izborne godine.

Ne bih se složio da nema reformi. Samo u petnaestak dana u Hrvatskom saboru bila je reforma državnog inspektorata, treća faza porezne reforme, mirovinska reforma, zakon o brdsko-planinskim područjima, zakon o minimalnoj plaći i druge, kazao je premijer Plenković u intervjuu za Dnevnik HTV-a.

Za ovu godinu želimo krenuti dalje s reformom pravosudnog sustava, kazao je i dodao da će u javno savjetovanje ići novi Ovršni zakon, te da će promijeniti Zakon o kaznenom postupku i Zakon o parničnom postupku. Prošle godine promijenili smo šest zakona o pravosuđu, a ove godine ćemo promijeniti još niz njih.

To je stožerni segment kojim pokazujemo kredibilnost sustava i jačamo pravu sigurnosti, kazao je.

On je dodao kao će Vlada nastavit reforme u zdravstvenom sustavu, kojem su poreznom reformom financijski omogućili novih 1,3 milijardu kuna direktnih prihoda zdravstvu za posebno skupe lijekove, integraciju bolnica i dostupnost zdravstvenih usluga.

Tome treba dodati cijeli segment državne uprave, ne samo spajanja ureda uprave državne županija sa županijama, gdje ćemo jačati županije, nego cijeli proces digitalizacije i usluga e-građanin, kazao je Plenković.

Do kraja ove godine želimo doseći investicijski rejting

Mi smo ove godine integrirali Agenciju za investicije i konkurentnost u Ministarstvu gospodarstva i moja je ambicija da osnažimo Ministarstvo gospodarstva koje mora imati vodeću ulogu u industrijskoj politici, ulaganjima, malom i srednjem poduzetništvu, trgovinskoj politici, svemu što pridonosi gospodarstvu, kazao je i dodao da ulaganja trebaju biti kvalitetnije organizirana kako bi potaknuli ulagače da investiraju u Hrvatsku.

Ulaganjima od milijardu eura prošle godine u turizam, pribrojit će se do kraja ove godine još milijardu eura drugih investicija zajedno, kazao je i najavio nastavak ulaganja u Zračnu luka Dubrovnik i Luku Rijeka, Centra Ericson Tesla u Osijeku, vjetroelektrane u Senju, Istarski ipsilona, ciklus investicija u HEP-u, nastojanja da se dovrši koridor VC kroz Baranju i projekt Pelješkog mosta.

Želimo privući i druge investicije, ali trebamo nastaviti poboljšavati kreditni rejting, bolju apsorpciju europskih fondova, legitimitet pravnog i poreznog okvira, kazao je Plenković.

Do kraja ove godine želimo doseći investicijski rejting, što bi bila još jedna potvrda naše fiskalne konsolidacije i snažna poruka potencijalnim investitorima da mogu očekivati predvidljivu i stabilnu poslovnu okolinu u RH, istaknuo je

Premijer Plenković ponovio je u intervjuu da će Vlada vrlo vjerojatno odustati od kupnje izraelskih borbenih aviona F-16 Barak, dodavši da se trenutačno čeka očitovanje Izraela.

Do zadnjih nekoliko tjedana nismo imali saznanja da će SAD imati primjedbe na isporuku tih borbenih zrakoplova na kojima je Izrael izvršio tehničku nadogradnju, rekao je.

Potvrdio je da je vrlo vjerojatno da će Vlada poništiti natječaj, ako neće biti moguće dobiti ono što je odabrano.

Kada se dobije to očitovanje, kada još jednom provjerimo stanje sa SAD-om, ako stvari ostanu ovakve kakve su danas, visoki je stupanj vjerojatnosti da će Vlada poništiti tu odluku o odabiru. S obzirom da smo odabrali jedno, a da bismo u konačnici mogli dobiti nešto drugo, nemamo nikakvu dilemu da bi Vlada trebala tu odluku u tom trenutku poništiti, a nakon toga ćemo vidjeti što će biti dalje, rekao je hrvatski premijer.

Za aferu SMS rekao je da je riječ o pokušaju bez presedana da se fabriciraju i krivotvore navodne korespondencije najviših pravosudnih dužnosnika, najviših dužnosnika Vlade koje su puštene u eter, kako bi se destabilizirale institucije i stvorila politička kriza. Odlučan je u tome da svi povezani s aferom moraju odgovarati.

Istaknuo je da je svojedobno, kad se ta afera pojavila u javnosti razgovarao s ravnateljem (SOA-e) zato što je pitanje je li netko eventualno koristio Sigurnosno-obavještajnu agenciju “na način na koji to nije bilo potrebno” te da,  prema odgovorima koje je dobio, nije bilo nikakvih prijetnji niti bilo čega sličnog. Istaknuo je kako, prema tome, misli da su djelovali u skladu sa svojim ovlastima.

(Hina)