Plenković: Hrvatska i dalje želi otkupiti MOL-ove dionice

Nacionalno

U Budimpešti traje dvodnevni sastanak 16 država srednje i istočne Europe te Kine, na kojem sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković. Sutra se sastaje s mađarskim kolegom. Očekuju se razgovori o Ini i MOL-u te mađarskoj blokadi hrvatskog članstva u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj.

Premijer Andrej Plenković u izjavi novinarima izvijestio je kako će se popodne sastati s kineskim premijerom. Vjerujem da ćemo dogovoriti konkretne načine unapređenja međusobne gospodarske i trgovinske suradnje. Kina pokazuje veliki interes za ovaj dio Europe pa nije neobično da su konkurirali za izgradnju Pelješkog mosta, najvećeg infrastrukturnog projekta u Hrvatskoj, izjavio je premijer Plenković.

Zasad je poznato da je Kina dogovorila ulaganje u Krapinske Toplice u visini od 30 milijuna eura, a istu svotu navodno će uložiti kineska kompanija Camel koja proizvodi baterije za e-automobile u tvrtku Rimac Automobili. Ako je suditi po prošle godine potpisanom Memorandumu o razumijevanju o suradnji na području luka i lučkih industrijskih parkova, Hrvatska se nada i većim ulaganjima.

Premijer je u razgovoru s novinarima najavio i sutrašnji sastanak s mađarskim kolegom Orbanom, naglasivši da se odnosi dviju država ne smiju svesti na odnose INA-e i MOL-a već da ih treba gledati “malo šire i naći stvari koje nas spajaju, a to su primjerice hrvatska manjina u Mađarskoj i mađarska u Hrvatskoj. U Mađarskoj živi oko 50.000 Hrvata i s njihovim će se predstavnicima Plenković susresti tijekom dana.

Naglasio je da Hrvatska i dalje stoji na stajalištu da je potrebno ili otkupiti dionice INA-e, ili pronaći strateškog partnera za njihov otkup. “Idemo i dalje s procesom odabira međunarodnih savjetnika koji bi nam pomogli u analizi i evaluaciji kompanije i kako steći dionice MOL-a. Što se tiče mađarske spremnosti na prodaju, ona je nepromjenjiva. Želimo da proces bude kvalitetno pripremljen.

Što se tiče mađarske blokade ulaska Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Plenković je kazao da je “nedopustivo” da zemlje Europske unije međusobno stvaraju zapreke i usporavaju procese. “Očekujem dugoročnu potporu i Mađarske i Slovenije, nedopustivo je da članice EU-a koje jedna drugoj trebaju davati potporu, usporavaju proces. Na tom ću pitanju inzistirati”, istaknuo je.

Službena Budimpešta je upravo stanje MOL-ovih investicija u Hrvatskoj kao i tretman predsjednika njegove uprave Zsolta Hernadija navela u rujnu kao razloge blokade hrvatskog članstva u OECD-u. Slovenija kaže da Hrvatsku blokira zbog neprihvaćanja granične arbitraže, a premijer je najavio da bi se sastanak sa slovenskim premijerom o tom pitanju mogao ostvariti do kraja prosinca.

S Cerarom vjerojatno do kraja prosinca

S obziriom da se tijekom dana na marginama skupa u Budimpešti premijer Plenković susreo s Mirom Cerarom, novinare je zanimalo postoji li kakav novi datum sastanka, nakon što je slovenska strana u rujnu otkazala razgovore.

“Očekujem da će Miro Cerar do kraja idućeg mjeseca doći u Zagreb”, istaknuo je hrvatski premijer. Spomenuo je da je prošli tjedan predsjednik EK Jean-Claude Juncker načelno iskazao spremnost da EK pomogne i olakša dijalog između dviju država. “Međutim, moje je mišljenje da najprije Slovenija i Hrvatska kao dvije prijateljske države moraju pokazati odgovornost i sjesti za stol”, a tek nakon toga eventualno tražiti pomoć, rekao je Plenković.