Plenković: HDZ spreman za bilo koji termin izbora, pobjednički duh u stranci

Zagreb, 11.10.2019 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za medije na temu Povjerenstva o sukobu interesa. Na fotografiji Andrej Plenković. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u petak da je vladajuća stranka spremna za bilo koji termin izbora u ustavnim rokovima, te se u HDZ-u osjeća želja i pobjednički duh za još jednim mandatom.

‘Ključne odluke bile su vezane za odluku parlamentarne većine da se predloži Hrvatskom saboru raspuštanje u ponedjeljak i za prve inicijalne pripreme HDZ-a za parlamentarne izbore. Što se tiče termina, mi smo spremni za bilo koji termin u ustavnim rokovima, od ova četiri vikenda koji su na raspolaganju”, izjavio je novinarima premijer Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a održane u Središnjici stranke.

Dodao je da su sve sastavnice HDZ-a spremne za angažmane oko izbora te se osjeća želja i pobjednički duh u stranci.

“Nakon vrlo kvalitetno odrađenog mandata, nakon vrlo uspješne borbe protiv pandemije, nakon snažnih gospodarskih mjera za očuvanje radnih mjesta i gospodarstvo, želimo obnoviti povjerenje hrvatskih birača i imati još jedan mandat i krenuti na put ekonomskog oporavka Hrvatske”, istaknuo je Plenković.

Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a nisu raspravljali o sastavljanju izbornih lista za predstojeće parlamentarne izbore, dodao je.

“Kazali smo kolegama, županijskim organizacijama, gradu Zagrebu, zajednicama, koordinacijama u inozemstvu da razmisle i predlože kandidate koji dolaze uvijek odozdo”, objasnio je premijer.

Premijer nije htio komentirati izjavu predsjednika Zorana Milanovića ranije danas u Teznom. Milanović je rekao kako Tezno nije sporno, ali je Bleiburg i sve konotacije oko toga jesu, te ustvrdio da zato Plenković nikad nije bio na Bleiburgu.

Plenković je rekao da nije imao vremena slušati što je Milanović kazao.

“Mislim da je cijela hrvatska javnost imala prigodu čuti moj govor na sjednici Vlade, taj govor ne samo da odražava moj osobni stav, odražava stav Vlade i HDZ-a o bolnim temama hrvatskoga naroda, totalitarizmima, borbi protiv totalitarizama, mislim da se na tome tragu treba graditi politika pomirdbe, ali i izgradnja budućnosti hrvatskoga društva”, naglasio je Plenković.  Premijer je rekao u četvrtak, vezano uz obilježavanje 75. obljetnice Bleiburške tragedije, da ćemo samo trezvenim pogledom na traume iz prošlosti i pijetetom prema svakoj žrtvi moći izgraditi uistinu tolerantno društvo. Naglasio je, uz ostalo, da je za suvremenu Hrvatsku koja je sazdana na slozi i jedinstvu hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, to danas moralna obaveza.

Zakonu o obnovi Zagreba vrlo važan 

Plenković je na pitanje o zakonu o obnovi Zagreba, kazao kako je to vrlo važan zakon na temelju kojeg se moraju stvoriti pravni okviri kako bi se obnovio grad te dijelovi Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. “Nakon toga ćemo mi, siguran sam nakon izbora usvojiti taj zakon u Saboru”, kaže premijer.

Upitan kratko je komentirao izjavu Miroslava Škore, predsjednika Domovinskog pokreta, koji je kazao kako je “žalosno da je premijer Plenković sa svojom trgovačkom koalicijom abdicirao, pokazujući još jednom da su mu važnije pozicije”. 

Plenković ističe kako ne zna što je Škoro mislio pod time jer se abdikacija obično koristi kada je riječ o kraljevima i carevima, i nema baš osjećaj da se tako ponašaju.

HDZ ide po pobjedu

Mi smo sada ne samo u izbornoj godini, nego i 3,5 mjeseca prije kraja mandata, kazao je, dodavši kako misli da hrvatski birači izrazito vide razlike.

“Mi smo procijenili da je sada, s obzirom na sve okolnosti, primjeren trenutak, da na demokratki način, s jednakim šansama, svi građani izađu na birališta, i daju povjerenje onome za koga misle da će najbolje, sa svojim znanjem, iskustvom, programom i ljudima koji stoje iza takvoga programa, izvući zemlju na put koji smo mi vodili tri i pol godine”, kazao je Plenković. 

“Brojni pokušaji raznoraznih aktera zadnjih par godina, kada gledate kako svi postanu na trenutak jako popularni i svojevrsni akteri koji će riješiti sve probleme, vrlo brzo nestanu sa scene; a oni koji su ozbiljni i odgovorni rade za Hrvatsku, ne odlaze u Bruxelles ili drugdje”, rekao je premijer.

“To ćemo vidjeti i na ovim izborima, HDZ ide po pobjedu”, zaključio je Plenković.

Nije htio komentirati tvrdnje Nacionalnog stožera civilne zaštite o proglašenju kraja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

“Znam samo da je danas jedan novozaraženi, dakle ako imate danima jednoznamenkaste brojeve, jednog novozaraženog, možemo konstatirati da smo pobijedili u prvom poluvremenu. Treba biti oprezan, Stožer i struka će preporučiti takve odluke, nije na meni da komentiram”, rekao je Plenković.