Povezite se

Politika

Plenković: HDZ spreman za bilo koji termin izbora, pobjednički duh u stranci

Objavljeno

-

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u petak da je vladajuća stranka spremna za bilo koji termin izbora u ustavnim rokovima, te se u HDZ-u osjeća želja i pobjednički duh za još jednim mandatom.

‘Ključne odluke bile su vezane za odluku parlamentarne većine da se predloži Hrvatskom saboru raspuštanje u ponedjeljak i za prve inicijalne pripreme HDZ-a za parlamentarne izbore. Što se tiče termina, mi smo spremni za bilo koji termin u ustavnim rokovima, od ova četiri vikenda koji su na raspolaganju”, izjavio je novinarima premijer Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a održane u Središnjici stranke.

Dodao je da su sve sastavnice HDZ-a spremne za angažmane oko izbora te se osjeća želja i pobjednički duh u stranci.

“Nakon vrlo kvalitetno odrađenog mandata, nakon vrlo uspješne borbe protiv pandemije, nakon snažnih gospodarskih mjera za očuvanje radnih mjesta i gospodarstvo, želimo obnoviti povjerenje hrvatskih birača i imati još jedan mandat i krenuti na put ekonomskog oporavka Hrvatske”, istaknuo je Plenković.

Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a nisu raspravljali o sastavljanju izbornih lista za predstojeće parlamentarne izbore, dodao je.

“Kazali smo kolegama, županijskim organizacijama, gradu Zagrebu, zajednicama, koordinacijama u inozemstvu da razmisle i predlože kandidate koji dolaze uvijek odozdo”, objasnio je premijer.

Premijer nije htio komentirati izjavu predsjednika Zorana Milanovića ranije danas u Teznom. Milanović je rekao kako Tezno nije sporno, ali je Bleiburg i sve konotacije oko toga jesu, te ustvrdio da zato Plenković nikad nije bio na Bleiburgu.

Plenković je rekao da nije imao vremena slušati što je Milanović kazao.

“Mislim da je cijela hrvatska javnost imala prigodu čuti moj govor na sjednici Vlade, taj govor ne samo da odražava moj osobni stav, odražava stav Vlade i HDZ-a o bolnim temama hrvatskoga naroda, totalitarizmima, borbi protiv totalitarizama, mislim da se na tome tragu treba graditi politika pomirdbe, ali i izgradnja budućnosti hrvatskoga društva”, naglasio je Plenković.  Premijer je rekao u četvrtak, vezano uz obilježavanje 75. obljetnice Bleiburške tragedije, da ćemo samo trezvenim pogledom na traume iz prošlosti i pijetetom prema svakoj žrtvi moći izgraditi uistinu tolerantno društvo. Naglasio je, uz ostalo, da je za suvremenu Hrvatsku koja je sazdana na slozi i jedinstvu hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, to danas moralna obaveza.

Zakonu o obnovi Zagreba vrlo važan 

Plenković je na pitanje o zakonu o obnovi Zagreba, kazao kako je to vrlo važan zakon na temelju kojeg se moraju stvoriti pravni okviri kako bi se obnovio grad te dijelovi Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. “Nakon toga ćemo mi, siguran sam nakon izbora usvojiti taj zakon u Saboru”, kaže premijer.

Upitan kratko je komentirao izjavu Miroslava Škore, predsjednika Domovinskog pokreta, koji je kazao kako je “žalosno da je premijer Plenković sa svojom trgovačkom koalicijom abdicirao, pokazujući još jednom da su mu važnije pozicije”. 

Plenković ističe kako ne zna što je Škoro mislio pod time jer se abdikacija obično koristi kada je riječ o kraljevima i carevima, i nema baš osjećaj da se tako ponašaju.

HDZ ide po pobjedu

Mi smo sada ne samo u izbornoj godini, nego i 3,5 mjeseca prije kraja mandata, kazao je, dodavši kako misli da hrvatski birači izrazito vide razlike.

“Mi smo procijenili da je sada, s obzirom na sve okolnosti, primjeren trenutak, da na demokratki način, s jednakim šansama, svi građani izađu na birališta, i daju povjerenje onome za koga misle da će najbolje, sa svojim znanjem, iskustvom, programom i ljudima koji stoje iza takvoga programa, izvući zemlju na put koji smo mi vodili tri i pol godine”, kazao je Plenković. 

“Brojni pokušaji raznoraznih aktera zadnjih par godina, kada gledate kako svi postanu na trenutak jako popularni i svojevrsni akteri koji će riješiti sve probleme, vrlo brzo nestanu sa scene; a oni koji su ozbiljni i odgovorni rade za Hrvatsku, ne odlaze u Bruxelles ili drugdje”, rekao je premijer.

“To ćemo vidjeti i na ovim izborima, HDZ ide po pobjedu”, zaključio je Plenković.

Nije htio komentirati tvrdnje Nacionalnog stožera civilne zaštite o proglašenju kraja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

“Znam samo da je danas jedan novozaraženi, dakle ako imate danima jednoznamenkaste brojeve, jednog novozaraženog, možemo konstatirati da smo pobijedili u prvom poluvremenu. Treba biti oprezan, Stožer i struka će preporučiti takve odluke, nije na meni da komentiram”, rekao je Plenković.

Politika

Stier: “Glas za Škoru je glas za SDP”

Published

on

Davor Ivo Stier kandidat HDZ u 7. izbornoj jedinici govorio je o nadolazećim parlamentarnim izborima te o rezultatima koje očekuje. Ne krije zadovoljstvo i čast što ga je predložila županijska organizacija, a vjerojatnost da i u konačnici bude na listi je tu, prenosi N1.

Da li drži to kao svojevrsno Plenkovićevo pomilovanjem, Stier kaže:

“Na unutarstranačkim izborima sam naglašavao da moramo sučeliti ideje, a da nakon toga moramo zajedno raditi na pobjedi HDZ-a i to obećanje želim ostvariti”, rekao je Stier i pojasnio znači li to da razlike u stavovima između njega i vodstva stranke, na koje je ukazivao tijekom unutarstranačkih izbora u HDZ-u sada nisu u takvom raskoraku.

“Naš glavni suparnik je SDP i ljevica, tako se i postupa, moja intencija je podržati pobjedu HDZ-a i mislim da je važno da ne dođe do disperzije glasova od centra na desno. Svaka demokratska stranka njeguje unutarstranačku demokraciju, dobro je da ima razlika u stavovima”.

Komentirao je i Ivana Penavu, donedavnog HDZ-ovca, sada kandidata na listi Domovinskog pokreta.

“Poštujem Ivana, no ne slažem se s takvom odlukom, to nije moj put. Ako sam na unutarstranačkim izborima naglašavao da nakon njih moramo zajedno raditi za pobjedu na parlamentarnim izborima, jedino logično je da ispunim obećanje”.

Hoće li se na listama naći i Miro Kovač ili Milijan Brkić, Stier odluku o tome prepušta stranačkim tijelima, a što se tiče potencijalne situacije u kojoj bi HDZ nakon izbora ponovno trebao u koaliciju s HNS-om, Stier kaže:

“Kada vidimo rezultate, vidjet će se kako će se složiti većina, moja poruka je jasna i želim pobjedu HDZ-a”, rekao je Stier i dodao kako je u situaciji nakon koaliranja s HNS-om odlučio da je važnije da djeluje na domaćoj politici što nije mogao kao ministar vanjskih poslova te je zato preuzeo svoje mjesto u Saboru i podržavao rad Vlade, zakone i demokršćansku doktrinu.

“Vjerujem da će HDZ biti u poziciji da može sastaviti Vladu, da će imati dovoljno mjesta u Saboru da sa srodnim strankama može sastaviti većinu. Sve što bi bilo u pogledu da se podrži program HDZ-a, to se može usuglasiti, to će biti reprezentativno volji birača, prvo želimo izaći s programom i na tom temelju dobiti potporu”.

Na pitanje jesu li među tim srodnim strankama i Domovinski pokret Miroslava Škore, Stier ponavlja da ne želi da dođe do rasipanja glasova od centra prema desno jer im je glavni suparnik SDP, te da se u tom pogledu na liniji mišljenja s Plenkovićem koji kaže da je glas za Škoru glas sa SDP.

“Jasno je da bi ljevici više pasalo da od centra prema desno dođe do rasipanja glasova, u tom kontekstu stavljam i svoje poruke hrvatskim biračima. Stalno govorim da je naš glavni suparnik SDP i da ne smije doći do disperzije glasova”, rekao je Stier

Ucitavanje vijesti

Politika

Bernardić: Plenkovićeva Vlada relativizira fašizam

Published

on

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je odluku suda kojom se dopušta korištenje ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ u pjesmi ‘Čavoglave’ ocijenio skandaloznom i naglasio da je to posljedica relativizacije fašizma od strane Vlade Andreja Plenkovića.

„Odluka Visokog prekršajnog suda da Marko Perković Thompson može koristiti pozdrav ‘Za dom spremni’ je skandalozna. Zamislite da njemački sud dopusti da u Njemačkoj upotrebu pozdrava ‘Sieg Heil’ ili ‘Heil Hitler'”, komentirao je Bernardić odluku Suda na konferenciji za novinare.

To je, ocijenio je, posljedica četiri godine nerješavanja ovog problema i relativizacije fašizma od strane ove Vlade koja je kroz Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću legalizirala pozdrav ‘ZDS’“.

Kazao je da moramo biti svjesni da je Hrvatska ujedinjena u Domovinskom ratu i da nitko nema pravo koristeći simbole fašizma iz poraženih režima bacati ljagu na sveukupni Domovinski rat.

“Hrvatskim braniteljima iz svih brigada kapa do poda, ali fašističkom pozdravu nije mjesto u hrvatskom janom prostoru. Tim pozdravom se baca ljaga na Domovinski rat koji je ujedinio Hrvatsku i nitko na to nema pravo“, poručio je čelnik SDP-a, najavivši da će zakonski zabraniti upotrebu pozdrava ‘ZDS’ kada dođu na vlast.

Istaknuo je da je stav SDP-a i Restart koalicije jasan, ali da nismo čuli stavove predsjednika Vlade ni njegovih prvih suradnika jer se još uvijek skrivaju iza Povjerenstva.

“Neprihvatljivo je da je predsjednik Vlade radio pritisak na DORH i neovisne institucije kako bi pokušao skrenuti pažnju u SDP-ovo dvorište, s ciljem da prikrije kriminal i korupciju u vlastitim redovima”, rekao je Bernardić.

Dodao je da je tvorac njegovog predizbornog programa ministar Tomislav Ćorić upleten, samo u zadnjih deset dana, u dvije velike afere, možda i najveće u zadnje četiri godine – INA i vjetroelektrane .

To obilježava smjer kojim će HDZ pokušati ići sljedeće četiri godine, a to je smjer korupcije. Jedino što još mogu je pozvati građane da 5. srpnja kažu ‘ne’ lopovskoj Vladi“, osvrnuo se Bernardić da ‘očekivanja’ premijera da se DORH pozabavi i SDP-om u vezi afere s javnom nabavom u projektu Rijeka EPK 2020.

Naš zadatak je kao opozicije, sutra vladajuće stranke, je upozoravati da u Hrvatskoj postoji korupcija i brojne anomalije u društvu. U zadnje četiri godine upozoravali smo na sve afere 11 ministara koji su morali napustiti Vladu zbog sumnje na korupciju i taj posao je radio dominantno SDP, uz pomoć istraživačkih novinara, istaknuo je.

Najavio je donošenje Zakona o porijeklu imovine, reformu pravosuđa i digitalnu transformaciju koja će pomoći i pravosuđu kako bi sve bilo transparentnije i smanjilo mogućnost bilo kakve zlouporabe.

Što se tiče koalicije IDS-a, PGS-a i SDP-a, među našim strankama postoji velika svjesnost da je u Hrvatskoj nužna velika koalicija za promjene i to je razlog zašto smo blizu dogovora i zašto će se, uvjeren sam, IDS i PGS pridružiti Restart koaliciji, kazao je Bernardić.

Naš ćemo program teritorijalnog preustroja provesti na način da više novca ostane jedinicima lokalne samouprave, a Istra će, kao i do sada, imati poseban status, odgovorio je na pitanje o IDS-ovom zahtjevu da se ne dira u samostalnost Istre.

Naš je cilj do 2025. provesti kompletnu reorganizaciju teritorijalnog preustroja Hrvatske kako bi više novca ostalo građanima. Nedopustivo je da sada u pojedinim općinama imaju prihode koji su reativno mali, a troše se na plaće načelnika, tajnice, leasing za auto i, u slučaju HDZ-ovih općina, janjetinu u lokalnom restoranu, komentirao je sadašnju neodrživost općina, istaknuvši da taj novac pripada građanima koji žive u toj općini.

Nije htio komentirati predizborni plakat s natpisom „Bero nije rješenje“ koji je postavila koalicija Demokrata i Laburista, rekavši da se u Restart koaliciji bave puno važnijim stvarima.

Kazao je da slaganje izbornih lista Restart koalicije u visokoj fazi, a o njima će odlučivati Glavni odbor na sjednici 13. lipnja.

Ucitavanje vijesti

Politika

Povjerenstvo kaznilo Mrak-Taritaš sa 7000 kuna

Published

on

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je predsjednicu GLAS-a Anku Mrak-Taritaš sa 7000 kuna jer u imovinskoj kartici nije navela prihode koje je imala kao članica ispitnih povjerenstava.

Mrak-Taritaš u imovinskoj kartici nije navela prihode koje je primila kao članica ispitnih povjerenstava u koje su je imenovali Hrvatska gospodarska komora i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Također, izrečena joj je sankcija jer je kao ministrica graditeljstva samu sebe imenovala ispitivačicom na stručnim ispitima za strukovno područje arhitekture.

Mrak Taritaš taj iznos mora platiti u sedam rata.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa lani je pokrenulo postupak protiv Mrak-Taritaš jer u imovinsku karticu nije unijela prihode koje je kao ministrica ostvarila sudjelujući u dva ispitna povjerenstva, pri čemu je u jedno imenovala sama sebe. Riječ je o ispitnim povjerenstvima za polaganje stručnih ispita u području arhitekture te za agenta u posredovanju u prometu nekretninama.

U prvom je sudjelovala od 2012., kada ju je prvi puta imenovao tadašnji ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, dok je kasnije sama donosila odluke o svom imenovanju te ukupno primila oko 39.000 kuna naknade.

U drugom povjerenstvu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori sudjelovala je kao ispitivač od 2008. do 2017., a sredstava koja je ostvarila kao dužnosnica nije navela u imovinskoj kartici. 

Iako nije suprotno zakonu da dužnosnik može obavljati edukacijske poslove, Mrak Taritaš je prijavila primanja od te djelatnosti samo za jedno povjerenstvo, i to u vrijeme dok je bila zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv HDZ-ova saborskog zastupnika Ivana Ćelića zbog nesklada u imovinskoj kartici vezano uz plaću koju je primao kao liječnik u Klinici za psihijatriju Vrapče i kao saborski zastupnik..

Ucitavanje vijesti

Najčitanije