Plenković: HDZ-ova lista je snažna i kvalitetna, nije izmišljenja iz prsta predsjednika stranke

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) predala je u ponedjeljak Državnom izbornom povjerenstvu kandidacijsku listu za Europski parlament, pri čemu je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković istaknuo kako je riječ o snažnoj i kvalitetnoj listi koja je jamstvo zaštite hrvatskih nacionalnih interesa te da nije “izmišljena iz prsta predsjednika stranke”.

“HDZ odabrao je izrazito snažnu i kvalitetnu listu kandidatkinja i kandidata na kojoj se nalaze i dvije aktualne zastupnice u Europskom parlamentu, troje zastupnika u Hrvatskom saboru, dva izrazito uspješna i aktivna župana, Šibensko -kninske i Brodsko-posavske županije, te još četvero kandidata koji su sjajni u svojim karijerama i područjima te verzirani u europskim politikama”, kazao je Plenković nakon predaje liste.

“Naša lista s programom Hrvatska za generacije predstavlja jamstvo hrvatskim biračima da će svi oni koji s nje budu izabrani u EP jako dobro artikulirati i znati štititi hrvatske nacionalne interese, svatko od njih izrazito dobro razumije način funkcioniranja EU i EP, znati će dati doprinos u komunikaciji s Vladom RH”, dodao je.

Naglasio je kako očekuje da će HDZ još jednom uvjerljivo pobijediti na europskim izborima, te kako očekuje veliku potporu članova, simpatizera i birača listi koja je spoj iskustva i mladosti. 

“Lista je sveobuhvatna, nije nikakva lista koja je izmišljena iz prsta predsjednika stranke, svi kandidati su bili kandidati županijskih organizacija ili zajednica, u demokratskom procesu jednoglasno usvojena i ja sam uvjeren u pobjedu”, istaknuo je premijer.

Na novinarski upit ima li nezadovoljnih u stranci listom Plenković je odgovorio negativno. “Meni nitko apsolutno niti najmanji signal nezadovoljstva nije artikulirao”, kazao je.

Na tvrdnju da na listi nema “kapitalaca” odgovorio je kako je formulacija o “kapitalcima” primjerenija za lovstvo.

“Formulaciju kapitalca radije bih stavio u lovstvo. Ako imate aktualne eurozastupnike, saborske zastupnike, župane, ljude koji su angažirani na europskim politikama, ako na čelu imate potpredsjednika mladeži Europske pučke stranke, čovjeka koji je uz mene zadnjih šest godina i koji najbolje iz prve ruke puno bolje nego bilo koji apstraktni kapitalac u nekom anonimnom spinu razumije što radi Vlada, što radimo u EPP-u i Vijeću, onda mislim da su tu svi kapitalci koji su trebali biti tu”, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na kritike što se na listi našao Stjepan Ribić, koji je 2014. godine bio na listi HDSSB-a i kritizirao HDZ.

“On je član HDZ-a, mislim da je sjajno pojasnio svoje izjave u subotu. Mi iza njega stojimo, Osječko-baranjska županija iza njega stoji, dokazao se kao čovjek koji je vodio Agenciju za regionalni razvoj i apsorpciju europskih sredstava. On je dio HDZ-a, izrazito obrazovan i njegov doprinos ovoj stranci i listi bit će izrazito pozitivan i uspješan”, ustvrdio je.

Listu HDZ-a predvodi Karlo Ressler, savjetnik premijera Andreja Plenkovića, a slijede aktualna europarlamentarka Dubravka Šuica, saborski zastupnik Tomislav Sokol, europarlamentarka Željana Zovko, saborska zastupnica i bivša glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak, zastupnica u Saboru Marijana Balić, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, državna tajnica u Ministarstvu prometa Nikolina Brnjac, ravnatelj Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije Stjepan Ribić, ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a Stjepan Adanić.