Plenković: HDZ na svim razinama podržava i sudjeluje u kampanji Grabar-Kitarović

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako HDZ na svim mogućim razinama podržava, sudjeluje, i financira kampanju svoje kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović.

“HDZ je na svim mogućim razinama podržava, i sudjeluje u kampanji, pa i u financiranju. Odluka o tome koliko će i kada neki od članova i osobno pridonijeti je individualna odluka, koja nije ni na koji način orkestrirana nekim stranačkim dogovorom ili politikom”, rekao je Plenković prilikom posjete Koprivničko-križevačkoj županiji.

Također je pojasnio izjavu Grabar-Kitarović u Osijeku da je “s određenim državama dogovorila da Hrvati rade od kuće, preko interneta, za plaću od 8000 eura”.

“Koliko sam ja razumio, riječ je o jednoj referenci na razgovore koje je predsjednica vodila s dužnosnicima Izraela, o mogućnostima ljudi koji bi nalazili poslove u ICT sektoru”, ustvrdio je Plenković.

Na upit novinara zvuči li mu ta izjava ozbiljno kratko je odgovorio kako “misli da je sve pojašnjeno”.

Kratko je komentirao i pitanje donacija kampanji aktualne predsjednice, za koju kaže da mu se “čini da je sve kako treba biti”.

Treba se brinuti zbog onog što nude konkurenti

Na pitanje smeta li mu što često mora opravdavati izjave Grabar-Kitarović u kampanji, kazao je kako se prije treba zabrinuti za ono što nude konkurenti.

“Ja bi se više zabrinuo za ono što se nudi na tržištu kao alternativa i konkurenti. Mislim da njeni konkurenti, za razliku od nje koja je imala pet godina mandata i svojim naporom napravila iskorake za državu, nude ili već viđeno i loše ili ne nude ništa, i ne znaju baš previše o političkom sustavu, a kamoli o ovlastima predsjednika ili politici koju bi vodili. Mislim da to treba više zabrinjavati hrvatsku javnost”, poručio je Plenković.

Također je ustvrdio kako “za sada nisu primijetili da aktualna predsjednica izbjegava sučeljavanja” s drugim kandidatima.

Ministar državne imovine Mario Banožić izjavio je kako bi sve članove HDZ-a koji neće glasati za njihovu kandidatkinju trebalo izbaciti iz stranke, no premijer ministrovu izjavu nije htio pojasniti.

“Nisam ovdje da interpretiram izjave. Treba imati na umu sljedeće – HDZ, sva tijela i svi članovi podržavaju Kolindu Grabar-Kitarović”, odgovorio je Plenković.

U vezi mogućih sankcija za HDZ-ovce koji neće glasati za Grabar-Kitarović odvratio je kako “koliko zna, glasanje u Hrvatskoj još uvijek je tajno”.