Plenković: HDZ dao ključan doprinos ostvarenju nacionalnih zadaća i ciljeva

Zagreb, 28.2.2019 - Svečano obilježavanje 30. obljetnice pokretanja inicijative o osnivanju Hrvatske demokratske zajednice. Obilježavanju je sudjelovao predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, zajedno s visokim stranačkim dužnosnicima. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u četvrtak na obilježavanju 30. obljetnice pokretanja inicijative o osnivanju Hrvatske demokratske zajednice i programskih smjernica kako je to prilika za osvrt na ostvareno u proteklom razdoblju i ključna postignuća prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ostvarenje nacionalnih zadaća u hrvatskom društvu kojima je HDZ davao ključan doprinos.

Od demokratizacije, obrane neovisnosti pa do članstva u EU i NATO-u i okrenutost prema budućnosti i suočavanje s novim izazovima pozicioniranja Hrvatske u Europi, zaštita nacionalnih interesa, identiteta, vjere i kulture, a sve uvijek na tragu hrvatskih interesa domoljubne, državotvorne,  narodnjačke i demokršćanske politike, istaknuo je Plenković u prigodnoj riječi. 

Podsjetio je na  povijesni dan 28. veljače 1989. kada su se u tadašnjem Klubu književnika Hrvatske sastali inicijatori osnivanja HDZ-a, a u kojem je danas i održano svečano obilježavanje obljetnice. Na tom povijesnom skupu utvrđeno je kako polazna točka za rješenje tadašnje jugoslavenske krize mora biti suvereno pravo da hrvatski narod sam odluči o svojoj sudbini. Dr. Franjo Tuđman zajedno s utemeljiteljima definirao je programske osnove oko kojih se ubrzo okupio većinski hrvatski narod u domovini i iseljeništvu, a čije su ostvarenje i slobodu omogućili hrvatski branitelji kojima smo na tome trajno zahvalni, rekao je Plenković.

Jasno formuliran zahtjev uplašio je mnoge pa i tadašnje nositelje vlasti, a uslijedila je i represija prema onima koji su bili na tom skupu. Međutim, medijski pritisci i kasnija agresija na Hrvatsku bili su uzalud, jer je rastuća snaga i ideja tada predstavljene na istom ovom mjestu – u Klubu književnika – je bila nezaustavljiva, poručio je Plenković što je popraćeno velikim pljeskom.

Istaknuo je da taj inicijativni skup bio važan korak u ostvarenju tisućeljetnog sna o suverenoj hrvatskoj državi,

Sudionici tog skupa imali su viziju odgovornost i hrabrost, odvažnost u postavljanu programskih osnova. Kao članovi HDZ-a moramo smjelo razrađivati te temeljne HDZ-ove ideje u modernome hrvatskom društvu, naglasio je Plenković i poručio da HDZ ostaje snaga koja će predvoditi hrvatski narod, ali i znati odgovoriti na izazove na unutarnjem planu i međunarodnoj razini.

Stoga nećemo dopustit da nam se imputira lažno napuštanje temeljnih HDZ-ovih načela, kategoričan je bio Plenković.

Hrvatsku vodimo u pravom smjeru u četvrto desetljeće naše samostalnosti i neovisnosti. Ostvarenje ključnih nacionalnih zadaća dio je naše političke stečevine, ali su pred Hrvatskom brojni izazovi gospodarskog, socijalnog, sigurnosnog karaktera, a mi ćemo, kao i do sada, biti i središnja i predvodnička politička snaga koja će nuditi rješenja za probleme. Od zaostalih tranzicijskih teškoća, preko jačanja vladavine prava i sigurnosnih okvira, preko ekonomskih, socijalnih i razvojnih pitanja koja će dati perspektivu mladima i omogućiti dostojanstven život starijima, rekao je Plenković.

Istaknuo je da su i u najturbulentnijm vremenima ostali  vjerni temeljnim vrijednostima i stoga je HDZ i danas najrelevantnija politička stranka koja uživa najveće povjerenje hrvatskih birača. Imamo državotvornu, domoljubnu i okupljajuću ulogu u hrvatskom društvu jednako kao i u renesansi hrvatskog naroda 1989. i 1990. godine, istaknuo je Plenković.

Ključni prioriteti su ustrajanje na demografskoj revitalizaciji Hrvatske, jer bez naroda nema države, poručio je i dodao kako će se nastaviti osnažnivanje gospodarstva, stvaranjem boljeg poslovnog okruženja, dovršiti započete strateške infrastrukturne projekte te maksimalno iskoristi članstvo u EU i NATO-u.

Želimo snažnu Hrvatsku unutar prvog kruga europske integracije kako ju je vidio i prvi hrvatski predsjednik dr- Tuđman i jasno artikulirao u Hrvatskom saboru, rekao je Plenković. 

Upitan o činjenici da je Dinko Čutura, kao prvi čovjek Državnog arhiva, na web stanici HDZ-a  objavio tekst u kojem tvrdi da je prije 29.  godina prvi HDZ-ov osnivački sabor bio prvi neke nesocijalističke stranke u bivšoj Jugoslaviji, iako je prije toga jedna bila u Sloveniji, a i HSLS u Hrvatskoj, Plenković je rekao kako bi to trebao provjeriti.

Nije dobro da se umanjuje HDZ-ov značaj za hrvatsku povijest posljednjih 30 godina za prekretnicu  trenutka u hrvatskom društvu za okupljajuću snagu koji je na prvi demokratskim izborima pokazao vođen dr. Tuđmanom Doprinos hrvatskoj demokraciji i gospodarstvu dale su i druge stranke i politički akteri i rijetke su zemlje  srednje, istočne i jugoistočne Europe, a tek jedna stranka koja je nastala tada, u prijelomnim trenucima za europski kontinent je istrajala tri desetljeća  i danas predstavlja dominantnu političku snagu, istaknuo je Plenković.

Jedan od osnivača HDZ-a Vladimir Šeks rekao je kako je jedino HDZ u jugoistočnoj Europi opstao i zadržao sve bitne atribute stožerne državotvorne stranke,a ostale su nestale ili su potpuno marginalizirane. Naglasio je da je dr. Franjo Tuđman u programskim osnovama dao sintezu politike misli,  njegova se doktrina i danas ogleda u tome da se Hrvatska realizira kao zemlja na visokoj razini uljudbenih i civilizacijskih vrijednosti.

 Mario Kapulica, predsjednik zajednice utemeljitelja HDZ-a  dr. Franjo Tuđman, istaknuo je da imamo Hrvatsku koja je stvorena pod vodstvom predsjednika Tuđmana, jer nismo bili kolebljivi i jer smo rekli ne hegemoniznu i unitarizmu.