Plenković: Evo zašto sam plasirao tezu o dvije Hrvatske

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković pozvao je u subotu u Mariji Bistrici članove stranke da u političkom prostoru rastumače postignuća Vlade iz zadnjih sedam godina kako bi u idućoj izbornoj godini prevladao narativ činjenica, a ne manipulativnih naslova.

Plenković je u subotu sudjelovao na klauzuri Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” u sklopu Nacionalnog hodočašća te zajednice u Mariju Bistricu te se osvrnuo na gospodarska, socijalna, prometna, infrastrukturna te strateška i međunarodna postignuća zemlje.

“Apeliram na vas da se i vi malo prisjetite i da u ovom političkom prostoru, gdje se sve svodi na naslov, crticu, jer svi imaju poremećaj pažnje i to traje otprilike šest sekundi, da si uzmete vrijeme i malo detaljnije rastumačite barem dio ovoga o čemu sam govorio danas – onome što je iza nas, izazovima, krizama i strateškim ciljevima”, rekao je Plenković.

Na tom putu, dodao je treba prevladati narativ činjenica, a ne narativ “manipulativnih naslova, izvrtanja činjenica ili negativnog etiketiranja HDZ-a i Vlade”.

“To će biti utakmica. Utakmica koja slijedi u idućoj godini će se bazirati na tome. Ima puno ljudi koji primaju puno novaca da bi sve sveli na etiketiranje, naslov, banalnu impresiju ili od nekog manjeg problema napravili slona”, rekao je premijer.

Da bi njihova politika s toliko konkretnih rezultata dobila odgovarajući prostor i bila adekvatno valorizirana u hrvatskoj javnosti, mora je tumačiti puno osoba, poručio je Plenković članovima HDZ-a kako bi “napravili korake koji će im dati šansu za treći mandat”.

Poručio je i da uz sve ostvarene uspjehe moraju uspjeti i u političkom narativu u sljedećim mjesecima, upozorivši da će se politički narativ oporbe svesti na “varijacije dvije teme” – da su HDZi lopovi i korumpirani i da su izdajnici ili veleizdajnici jer surađuju s manjinskim zastupnicima, posebno predstavnicima srpske manjine.

Plenković je rekao kako je upravo zato plasirao tezu o dvije Hrvatske.

Predsjednik HDZ-a i premijer u govoru se osvrnuo i na obnovu nakon potresa, istaknuvši da su Vladu kritizirali “oni koji danas upravljaju Zagrebom”, a danas im “nije problem ići po Zagrebu i otvarati škole”.

“To je doprinos Vlade za obnovu glavnoga grada, koji je naš grad i koji se obnavlja toliko da mi u ovom trenutku imamo problem s građevinskom operativom”, rekao je.

Dotaknuo se i nabave višenamjenskih borbenih aviona, istaknuvši da će Hrvatska prije 1. svibnja iduće godine imati prvih šest Rafalea koji dižu obrambene sposobnosti Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na “razinu kakvu nikad nismo imali”.

“Čine nas najjačim zrakoplovstvom, do kraja godine kada ih dođe svih 12, između Bavarske i Grčke, od svih zemalja koje su nam na toj dijagonali”, istaknuo je Plenković.