Plenković: EU spremna podržati reformske napore jugoistočne Europe

Europska unija spremna je podržati reformske i europske napore susjednih zemalja, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković prije početka virtualnog Zagrebačkog samita EU-a i zemalja zapadnog Balkana. 

Premijer zemlje predsjedateljice Vijećem EU-a kaže da je EU spremna podržati napore zemalja zapadnog Balkana.

“I to ne samo u kontekstu pregovora koje već vode Srbija i Crna Gora, ne samo u kontekstu vrlo važne odluke Europskog vijeća o otvaranju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, nego i kao poruka koja ide prema Bosni i Hercegovini, za Hrvatsku posebno bitnoj zemlji”, istaknuo je Plenković.

Ističe da Hrvatska Bosni i Hercegovini želi pomoći na europskom putu i podržati razgovore između Srbije i Kosova. Dodaje da je zeleno svjetlo Skoplju i Tirani rezultat “diplomatskog i političkog angažmana Hrvatske i njezinih prijatelja i partnera”. 

Plenković je istaknuo da EU i financijski podržava zapadni Balkan u pandemiji koronavirusa, a Europska komisija “priprema veliki paket ekonomske pomoći koji će pratiti i redovita izvješća o napretku ovih zemalja”. 

Europska komisija predstavila je za vrijeme hrvatskog predsjedanja izmijenjenu metodologiju pregovora, što premijer smatra “ostavštinom hrvatskog predsjedništva”. 

Čelnici 27 država članica Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana na videokonferenciji će potvrditi europsku perspektivu zemalja jugoistočne Europe.