Plenković: EK vidi da smo napravili značajne iskorake

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Premijer Andrej Plenković danas u Otočcu komentirao je prije sutrašnje sjednice Vlade RH u Splitu projekte koje će ovaj grad dobiti.

“Drago mi je da se Sjednica Vlade nakon 14 godina održava u Splitu. U grad dolaze projekti vrijedni oko 2 milijarde kuna, a to će biti sjajna poruka za Dalmaciju prije još jedne, vjerujem, rekordne turističke sezone”, rekao je premijer.

Što se tiče prognoza EK-a, Plenković kaže: “Dobro je da se one podudaraju s našim prognozama. Vidite i sami da i EK vidi da smo napravili značajne iskorake kada je riječ o kontinuitetu rasta. Optimističniji su od nas po pitanju brzine smanjivanja javnog duga, što je uvjet za uvođenje eura.”

“Što se Agrokora tiče reagirali smo odlično, vjerujem da ćemo završiti procese u zakonskom roku”, rekao je.

Govoreći o proračunu EU-a, osvrnuo se na mogućnost da Hrvatska dobije manje novca iz zajedničkog proračuna.

“Što se tiče RH mislim da ćemo biti zadovoljni našom omotnicom. Naši prioriteti su vezani za kohezijsku politiku, ali i tradicionalne politike poput poljoprivredne. Spremni smo uplaćivati više nego dosada u zajednički proračun, bit ćemo jedna od zemalja koja će profitirati od europskog proračuna. Razdoblje do 2030. je vrijeme kad lovimo korak s onima koji su ispred nas. Bit ćemo vrlo obazrivi u formuliranju konačnih zaključaka”, rekao je premijer.

Na pitanje o presudi pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu, tek je kratko rekao kako sudske presude neće komentirati.

“Neću komentirati sudske presude. Preporuke Vijeća su važne, kad se minsitarstva očituju vidjet ćemo kako bolje regulirati zakonski okvir”, zaključio je.