Plenković: Drago mi je da smo pridonijeli obnovi Vodotornja- simbola hrvatske slobode

Plenković obišao vukovarski vodotoranj

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu nakon obilaska Vodotornja u Vukovaru da mu je drago što je Vlada pridonijela obnovi tog simbola Domovinskog rata i simbola hrvatske slobode.

“Vlada je na prvoj sjednici izvan Zagreba prije četiri godine kazala da će pridonijeti koliko treba da završimo financijsku konstrukciju obnove Vodotornja. To smo s radošću učinili i drago mi je da smo na taj način pridonijeli obnovi ovoga simbola Domovinskog rata i simbola hrvatske slobode”, rekao je Plenković novinarima jutros nakon obilaska Vodotornja.

Istaknuo je da je ovo dan kada se svi zajedno prisjećamo, zbog hrvatske zastave na Vodotornju, pobjede u Domovinskom ratu, svih žrtava u Domovinskom ratu, pogotovo žrtve Vukovara i Škabrnje, “ljudi koji su najviše dali za slobodu Hrvatske”.

Dodao je da mu je drago da su s njima Branko Borković te doktorica Vesna Bosanac.

Vukovarski vodotoranj svečano je otvoren krajem prošlog mjeseca nakon troipogodišnje obnove u koji je utrošeno 46 milijuna kuna od kojih su 39 milijuna kuna donacije, oko sedam tisuća donatora iz Hrvatske i svijeta a obnovu je pomogla i Vlada.

S poviješću Vodotornja, kao i njegovom ulogom u Domovinskom ratu tijekom kojega je na tu građevinu palo više od 600 projektila premijera Penkovića upoznao je ravnatelj Vodotrnja Darijan Zeko.

Vukovarski Vodotoranj memorijalno je mjesto i svjedočanstvo stradanja Vukovara i Vukovaraca u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u kojoj je po do sada prikupljenim podacima poginulo ili ubijeno 2.717 branitelja i civila dok se za 386 osoba još uvijek traga.

U pratnji premijera Plenkovića bili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te ministar obrane Mario Banožić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Premijer Plenković u 10 sati bit će nazočan komemorativnom programu ispred vukovarske bolnice odakle će se sudionici u koloni sjećanja uputiti prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. Molitvu će moliti nadbiskup đakovački i osječki Đuro Hranić, dok će misu zadušnicu na groblju predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Premijer Plenković položit će vijenac i zapaliti svijeću i kod Spomen-obilježja na Ovčari, gdje je 20. studenoga 1991. godine ubijeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice i pokopanih u masovnu grobnicu.

U 11 sati počast žrtvama Ovčare polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odat će i predsjednik Republike Zoran Milanović koji neće sudjelovati u koloni sjećanja, niti je predviđeno da položi vijenac na Memorijalnom groblju.

Predsjednik Vlade Plenković na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.-2020.  zajedno je s potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, potpredsjednikom Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Borisom Miloševićem, ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak, ministrom obrane Marijom Banožićem i ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem.