Plenković: Dobro smo se nosili s izazovima prošle godine

FaH

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Vlade RH premijer Andrej Plenković osvrće se na aktualnosti posljednjih dana.

Mislim da smo se s izazovima prošle godine jako dobro nosili i rješavali ih kako su dolazili, kazao je Plenković. Možemo reći da smo bili uspješni. Ministar Zdravko Marić nedavno je izjavio da je konsolidirani proračun za 2017. godinu završio u suficitu. To je i bolje od procjena koje smo imali prigodom rebalansa proračuna prije nekoliko tjedana. To znači da se ukupno više prihodovalo nego se trošilo, kazao je premijer.

Naveo je i da su, prema podacima Ministarstva financija, unutar proračuna opće države izdvajanja za kamate iznosila gotovo 9 mlrd. kn kamata. Zamislite da nemamo tih kamata, koliki bi to suficit bio, riješili bismo sve dugove u zdravstvu da ih ne bi osjetili. To su podaci koji su jako dobri, koji su poticajni i na tragu ovakvih pokazatelja moramo nastaviti s našim aktivnostima, rekao je premijer.

Procjenjujemo da bi s ovakvim rezultatima naš udio javnog duga u BDP-u bio oko 78% što znači da bi naše ciljeve do kraja mandata vlade mogli ispuniti, dodao je i spomenuo da je porezna reforma rasteretila poduzetnike i građane za oko 2,5 milijarde kuna.

Ova godina treba biti godina političkog mira koja će nam omogućiti da se koncentriramo na reforme i da dobri ekonomski rezultati iz 2017. budu još bolji u 2018. godini, dodaje.

Plenković: Pozivamo slovensku stranu da nastavimo dijalog

Osvrćući se na aktualna događanja u vezi sa granicom u Savudrijskoj vali Plenković je kazao da Hrvatska i dalje Sloveniju poziva da izbjegava jednostrane poteze i incidente. Naša policija snima sve slovenske brodice koje dođu u naše vode. Najmanji je problem izdavati kazne. To možemo i mi jer imamo sve bitne podatke, a ako bude potrebno posegnut ćemo i za takvim koracima, dodao je.

Pozivamo slovensku stranu da nastavimo dijalog. Hrvatska ne poduzima jednostrane poteze. Korektni smo i suzdržani. Nastojimo ovo pitanje rješavati u skladu s međunardnim pravom. Mislim da smo oko krajnjeg rješenja puno bliže nego što se to naizgled čini. Sve što ćemo raditi je da ćemo se ponašati odgovorno i voditi računa da se ovo pitanje ne zakomplicira.

Naša se pozicija ne mijenja ni za milimetar. Mislimo da možemo pronaći rješenje. Pružamo ruku suradnje i normalnosti u našim odnosima, istaknuo je među ostalim premijer Plenković.