Plenković: Dobro da je sjednica VNS-a održana – policija kontrolira granicu

Zagreb, 30.11.2019 - Klauzura HDZ-a o pripremama i koordinaciji izborne kampanje za predsjedničke izbore. Na slici predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako je dobro da je danas održana sjednica Vijeća nacionalne sigurnosti na kojoj je istaknuto da hrvatska policija kontrolira granicu, te da po svim procjenama nema dinamiziranja migracijskog kretanja.    

Plenković je rekao da u ovom trenutku, po svim procjenama, nema dinamiziranja migracijskog kretanja, jer je ključ u čvrstom stavu nove grčke vlade da drži kontrolu svoje granice i spriječi nezakonite migracije.

 “Što se tiče vojske, mi smo razgovarali o tome da u ovom trenutku hrvatska policija kontrolira našu granicu i da će sve druge službe , ako bude potrebno, u okviru sustava Domovinske sigurnosti biti u pripravnosti da pomognu”, rekao je Plenković novinarima u Daruvaru uoči druženja s članovima HDZ-a  upitan o današnjoj sjednici VNS-a.     

Plenković je rekao  da u priopćenju sa sjednice VNS-u nisu eksplicitno spominjali vojsku. Smatra da je sve što je dosad poduzeto u vezi s migrantskom krizom i situacijom oko koronavirusa bilo pravodobno, učinkovito i transparentno.     

Želimo da sučeljavanje bude medijski događaj 

“Sučeljavanje će biti idući tjedan. Moj stožer razgovara s predstavnicima medija, želimo da to bude medijski događaj. Miro Kovač sa svojim timom slobodno neka vodi svoju kampanju, a mi imamo svoju kampanju i svoj plan, rekao je Plenković.

Protukandidat Miro Kovač je danas ranije rekao da osim televizijskog, priželjkuje i sučeljavanje pred članovima stranke u najvećim gradovima, uoči unutarstranačkih izbora, 15. ožujka.

Plenković je pak u Daruvaru rekao da svi zainteresirani članovi  HDZ-a  mogu pročitati program “Odvažno za Hrvatsku”  i čuti ga od njih. Ocijenivši da su njegovi protukandidati “alternativa bez programa”, poručio je kako je dovoljno i medijsko sučeljavanje.

Plenković je odbacio i optužbe Mire Kovača da se raduje bilo čijoj bolesti. 

Naime, Milijan Brkić i Ivan Penava iz opcije “Za promjene” zadnjih dana ne sudjeluju na predstavljanjima programa, jer su bolesni.    

“Nikakvo radovanje bilo čijoj bolesti. Djeluju mi tako u nastupima. Argumenti koje on iznose u kampanji – umjesto da doprinesu jačanju i koheziji HDZ-a, više su nalik ljudima koji se ne sjećaju u kojoj su vladi bili, rekao je Plenković.

“Poput Tomislava Tolušića koji se sada valjda probudio, kao da nije bio na sastancima vlade ili nije pratio što radi bivša ministrica Nada Murganić u vezi s ratifikacijom Konvencije o sprječavanju nasilja nad ženama u obitelji”, rekao je.

Poručio je i da HDZ, kao demokršćanska stranka, treba štititi obiteljske vrijednosti a koje se štite tako da se usprotivimo nasilnicima.
“Tolušić tada nije rekao ništa, nego obratno. Glasao je za tu konvenciju na Vladi a vidim da danas ima neke druge ideje. Neka malo vrati film unatrag pa neka se sjeti gdje je i kako je sudjelovao “, rekao je Plenković.

Da nije bilo koalicije s manjima i drugim strankama Tolušić ne bi bio ministar 

Plenković je poručio i da nije bilo koalicije s manjinama ili nekim drugim strankama Tolušić ne bi bio ministar niti potpredsjednik vlade.  Vezano uz retoriku, kako ih je nazvao, “alternativnog tima bez programa”,  smatra da koriste retoriku oporbenih stranaka. “Imam dojam kao da sam na aktualnom prijepodnevu pa me napadaju SDP, Živi zid, Most ili netko drugi.

 Plenkovć je dojma da su u mandatu ovog Hrvatskog sabora “mnogi odšutjeli ili prespavali,  nisu stali u obranu vlade niti HDZ-a.”

“Sad su najedanput u unutarstranačkoj kampanji preaktivni i prpošni bez ikakvog plana ili sadržaja. Meni oni djeluju kompletno deplasirano”, rekao je Plenković i ustvrdio “da od protukandidata još nije čuo niti jedan konkretan i konstruktivan stav ni o čemu.”

Predsjednik HDZ-a izrazio je i uvjerenje da će ponovno biti izabran na tu funkciju – kao i da će potporu dobiti njegov tim, jer drži da ne mogu imati vodstvo HDZ-a u kojem će u najužem vodstvu biti ljudi koji vuku u drugom smjeru.

 “Želimo da vodstvo bude koherentno. Pluralizam da, ali koherentnost o smjeru stranke je minimum normalnog funkcioniranja. A ne da imamo situaciju u kojem stalno imate nekoga tko će vam stalno ići u rikverc. To ne ide”, kazao je.