Plenković dobio podršku partnera za Tolušića i Horvata

Sjednica Predsjedništva i Nacionalnoga vijeća HDZ-a

Premijer Andrej Plenković ima podršku koalicijskih partnera za nova kadrovska rješenja u Vladi, rekao je u utorak novinarima predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ispred Banskih dvora u kojima je premijer koalicijskim partnerima predstavio kandidate za potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Tomislava Tolušića i Darka Hovata.

Na sastanku koji je trajao oko pola sata, i na kojemu nisu viđeni Milorad Pupovac (SDSS) i Radimir Čačić (Reformisti), govorilo se, kaže Kosor, samo o novim kadrovskim rješenjima i temama vezanim za rad Hrvatskog sabora, ne i o spornim susretima koji se spominju u aferi Hotmail, ne o HDZ-ovu predizbornom spotu snimanom u odvjetničkom uredu Šavorić.

Nije bilo govora o spornim susretima, spotovima, rekao je Kosor, napominjući kako su objašnjenja o tome dana u ponedjeljak na “presici HDZ-a”.

“Vidjet ćemo, dokazi za to ne postoje”, uzvratio je na upit bi li se, ako se utvrdi da je pozvao odvjetnika Šavorića da izradi lex Agrokor, premijer trebao povući?

Koliko smo čuli jučer premijera, (on i Šavorić) se ne poznaju, premijer kaže da nema njegov broj telefona, da ga on nije pozvao, da su ga pozvali iz radne skupine, naveo je Kosor. “Vidimo danas da su sve o toj radnoj skupini znali tadašnji HDZ-ovi parterni iz Mosta, što bi rekli – istina je voda duboka”, izjavio je.

Upitan kolika je odgovornost Mosta, uzvraća kako tu ima “niz nesretnih i nespretnih okolnosti” koje se nisu trebale dogoditi, te kako je HSLS uvjeren da premijer u svemu čist.

“Ono što je HSLS uvjeren jest da je prvi čovjek Vlade čistih ruku, da nije sudjelovao ni u čemu što ima neke veze s korupcijom, to je ta prelomna točka, a da je bilo nespretnosti, da su se neke stvari radile krivo, da nije trebalo komunicirati preko privatnih mailova – to je svima jasno”, istaknuo je predsjednik HSLS-a, inače pressjednik saborskog Odbora za gospodarstvo.

Taj će odbor u srijedu održati zajedničku sjednicu s Odborom za Ustav, kako bi ‘saslušao’ Tolušića i Horvata. Bit će javna sjednica, svi ste pozvani, pitanja će moći postavljati svi, kako zastupnici oporbe, tako i većine, najavio je Kosor.

“Po onome što sam čuo sve je pod kontrolom”, kratko je rekao novinarima potpredsjednik Sabora Furio Radin.

Dodao je i kako upravo ide na HTV “razgovarati o talijanskoj politici koja je još uvijek neizvjesna”, a na novinarski upit je li u Hrvatskoj sve izvjesno kroz smijeh je uzvratio: “Ovdje je sve pod kontrolom, nije izvjesno!”.