Plenković danas s Merkel

Foto: Vlada Savezne Republike Njemačke

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas će u Berlinu razgovarati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kojoj kani predložiti akcijski plan za unaprjeđenje gospodarskih odnosa Hrvatske i Njemačke.

“Predložit ćemo njemačkoj strani akcijski plan u deset točaka s ciljem poboljšanja suradnje s Njemačkom, koja je i sad jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku”, kazao je Plenković u ponedjeljak pripadnicima hrvatske zajednice u Njemačkoj.

Kao jednu od tema razgovora najavio je situaciju na jugoistoku Europe, uključujući i migracije, temu koja je za Njemačku vrlo važna.

U posljednjih nekoliko dana u Berlinu su boravili i bosanskohercegovački premijer Denis Zvizdić i crnogorski premijer Duško Marković s kojima je njemačka kancelarka govorila i o izbjegličkoj krizi.

“Razgovarat ćemo i o našim odnosima sa susjednim zemljama i ulozi Njemačke na tom prostoru osobito u svjetlu Berlinskog procesa koji daje dodatnu dinamiku gospodarskoj suradnji u jugoistočnoj Europi”, najavio je Plenković.

Tema razgovora bit će i hrvatska nastojanja za ulazak u šengenski prostor kao obliku tješnje integracije unutar Europske unije.

“Mi redovito i svakim danom sve više ispunjavamo tehničke kriterije da se donese i politička odluka o toj temi“, rekao je Plenković. (H)