Plenković: Dalić uživa moju potporu, tadašnji partneri iz Mosta sve su znali

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu, nakon što je objavljena korespondencija potpredsjednice Vlade Martine Dalić s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na izradi tzv. lex Agrokora, da su konzultirani stručnjaci kako bi u kratkom roku našli rješenje koje bi spriječilo nekontrolirane stečajeve u okviru Agrokora, da se sve to radilo u suglasju s tadašnjim koalicijskim partnerima iz Mosta, te da Dalić i dalje uživa njegovo povjerenje.

“Što se tiče same skupine stručnjaka koja je pomagala i drugih eksperata, moram reći da smo cijeli taj posao radili u potpunom suglasju i suradnji s tadašnjim koalicijskim partnerom Mostom. Dapače, oni su i bili na tim sastancima, sugerirali ljude koji da u tome sudjeluju, tako da ne vidim ovdje neke nove elemente u odnosu na na ono što smo vidjeli do sada”, rekao je Plenković novinarima nakon što je primio nagradu za Europski govor godine.

Potvrdio je kako su, u odnosu na sve rasprave koje su se proteklih mjeseci oko Agrokora vodile na saborskom Odboru za gospodarstvu te na plenarnoj sjednici Sabora, te s obzirom na informacije koje Dalić već više puta u javnosti ponovila, stoji na stavu da su prigodom izrade Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja, tzv. lex Agrokora, u kratkom roku konzultirali stručnjake i izvan sustava državne uprave.

To se, naglasio je, činilo zato da bi se u kratkom roku našlo rješenje koje bi spriječilo i nekontrolirane stečajeve u okviru samog koncerna, a vjerojatno i brojnih kompanija koje su na njega naslonjene.

“Mislim da je sve što se učinilo bilo na dobrobit hrvatskog gospodarstva, hrvatskog financijskog sustava, a sada, gotovo 14 mjeseci kasnije, možemo vidjeti da kompanija funkcionira, da su svježa sredstva bila data u momentu kada vjerojatno ne bi bila data da nije bilo takvog zakonskog okvira koji je osigurala Vlada i parlamentarna većina, da su radna mjesta očuvana. Da gospodarsku budućnost i u okviru kompanije i onih koji su na nju oslonjeni vide na temelju nagodbe i brojne druge kompanije u Hrvatskoj. Prema tome, ono što je za nas bilo bitno je opći interes hrvatske ekonomije. Ti ciljevi su ostvareni”, poručio je premijer.

Podsjetio je kako su sad u fazi da postoje dva mjeseca kako bi se do kraja realizirala nagodba nakon što su njeni temeljni elementi dogovoreni 9. travnja. “Uvjeren sam da će svi dionici prionuti tom poslu i da ćemo u zakonskom okviru imati i nagodbu u vezi Agrokora”, istaknuo je,

Upitan uživa li ministrica Dalić i dalje njegovo povjerenje, odgovorio je kako je ona tu s njim na dodjeli nagrada. “Ministrica je tu samnom na ovom događaju, što mislite da nema moju potporu da bi bila tu”, upitao je novinare.

Nakon Plenkovića novinarima se obratila i Martina Dalić, istaknuvši kako mailovi koje je objavio portal Index potvrđuju ono što je i ranije govorila, a to je da je glavna autorica lex Agrokora, te da bi i danas na isti način učinila sve kako bi se pod kontrolu stavio veliki gospodarski problem.