Plenković: “Dačić je poznat po tome što je neuspješan šlager pjevač”

Nacionalno

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a Andej Plenković potvrdio je da Hrvatska neće povući veleposlanika iz Srbije nakon što je ministar obrane Damir Krstičević proglašen nepoželjnim u Srbiji.

Na pitanje hoće li odgovoriti na izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da je “Hrvatska bila saveznica Hitlera, a Srbija nije”, Plenković je kazao da odbacuje takvu “skandaloznu retoriku”.

“Razmotrili smo tematiku jučer i danas. Hrvatska je odgovorna država i želimo otvoriti nove stranice suradnje sa svim susjednim zemljama. Odlučno odbacujemo skandaloznu retoriku jednog ministra vanjskih poslova koji je poznat po tome da je neuspješan šlager pjevač i mi se na takve izjave ne želimo osvrtati, nego voditi europsku politiku, politiku suradnje sa svima koji uvažavaju civilizacijske i europske standarde”, kazao je Plenković i potvrdio da neće biti povlačenja veleposlanika iz Srbije.

Komentirao je i današnje usmeno izjašnjavanje Hrvatske i Slovenije pred EK o slovenskoj tvrdnji da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražne odluke krši europsko i međunarodno pravo.

“Zadovoljni smo s onim što je hrvatski tim predstavio. Prema našem stavu, nema govora o kršenju europskog prava. Pozivam Sloveniju da bilateralnim putem riješimo to pitanje, poseanje za ovim putem smatram da će za njih biti neuspješno”, kazao je Plenković.

“Najzrelije i najjednostavnije je da riješimo problem na bilateralan način. Ona ne treba opterećivati izvrnse odnose dvaju naroda i zemalja. Naša ponuda je na stolu, pričekajmo kraj slovenskih izbora. Što se tiče svih pravnih radnji poduzeli smo sve što je u našoj moći”, kazao je Plenković.