Plenković čestitao Međunarodni dan žena: Ravnopravnost žena i muškaraca temeljna je vrednota Ustava

Zagreb, 8.3.2019.- Predsjednik Vlade Andrej Plenković dijelio je cvijeće novinarkama u Banskim dvorima u povodu Dana žena. foto HINA/ Robert KOREN/ ua

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je u petak svim ženama Međunarodni dan žena, koji se obilježava 8. ožujka, poručivši da je ravnopravnost između muškaraca i žena temeljna vrednota našeg ustavnog poretka, te da broj i aktivnost žena u svim društvima mora biti jednaka s muškarcima, osobito na vodećim položajima.

“Ovo je prilika da se podsjetimo položaja žena u hrvatskom društvu te da našim zajedničkim naporima za jednakopravnost položaja žena nastavimo borbu za neotuđivo dostojanstvo i prava žena. Ravnopravnost između muškaraca i žena je temeljna vrednota našeg ustavnog poretka, ona se očituje u svakoj zajednici, prije svega uključenosti i ravnopravnosti žena u sve aspekte društvenog života”, rekao je Plenković, koji je prije početka sjednice Vlade novinarkama u novinarskoj sobi podijelio cvijeće u povodu Dana žena.

Istaknuo je kako njegova Vlada promiče i ekonomska i politička i društvena prava žena te se aktivno bori protiv svih oblika diskriminacije na temelju spola, a posebno protiv nasilja nad ženama.

“Stoga želim izraziti iskreno poštovanje svim ženama u Hrvatskoj, zahvaliti na njihovom radu i požrtvovnosti, snazi i doprinosu izgradnji hrvatskog društva, naravno svima vama koje ste u politici angažirane, onima koje su u gospodarstvu, obrazovanju, socijali, nizu profesija. Mislim da broj i aktivnost žena u svim društvima mora biti jednaka muškarcima, a osobito na rukovodećim položajima. To su one zadaće koje ostaju pred svima nama”, poručio je premijer i čestitao Međunarodni dan žena u ime svih kolega.

Članstvo u CERN-u veliki je iskorak za hrvatsku znanost

Plenković je kao veliki iskorak ocijenio to što je Hrvatska prošli tjedan postala i službeno pridružena članica najvećeg istraživačkog laboratorija na svijetu – Europskoga laboratorija za fiziku čestica CERN-a te smatra da će to pridonijeti izvrsnosti i većoj kvaliteti hrvatske znanosti, sudjelovanje u velikim međunarodnim znanstveno-istraživačkim projektima na tragu dosadašnje suradnje, osobito kroz Institut “Ruđer Bošković” i dr.

Vjeruje da je to veoma dobar primjer jer je, kaže, na tragu Vladine politike većeg ulaganja u znanost u sklopu Ministarstva znanosti i obrazovanja, što uključuje kvalitetnu suradnju akademske zajednice, znanstvenih institucija i gospodarstva radi primjene znanja.

“To je trokut koji omogućuje uspješnije funkcioniranje svakoga društva i siguran sam da će nam ovo članstvo u tome pomoći”, dodao je.

Poduzimaju se daljnje mjere u vezi s uvođenjem eura

Plenković se osvrnuo i na 2. sjednicu Nacionalnog vijeća za uvođenje eura te je ocijenio da je sastanak bio kvalitetan i sadržajan te da se Vlada priprema za sljedeće korake oko tečajnog mehanizma II.

Poduzima se, istaknuo je Plenković, sve da se ispune obveze koje su pred Hrvatskom, a to je jačanje financijske stabilnosti, ali isto tako i druge strukturne reforme koje će biti na tragu ovog zadnjeg izvješća Europske komisije o izlasku Hrvatske iz prekomjernih makroekonomskih neravnoteža.

“Radimo na daljnjoj fiskalnoj konsolidaciji, gospodarskom rastu i boljim pokazateljima i na taj način da ispunimo one kriterije koji su pred nama, a tiču se uvođenja eura”, rekao je premijer.