Plenković će sa Čovićem razmotriti koje mjere Hrvatska može učiniti u vezi haške presude

foto HINA / Almir RAZIĆ

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da će s predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganom Čovićem razmotriti koje mjere Hrvatska može u pravnom i političkom pogledu učiniti u vezi presude šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata.

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković je rekao da su se u četvrtak sastali u neformalnom ozračju kako bi razmotrili okolnosti nakon drugostupanjske presude Haškog suda šestorici iz BiH, pri čemu su razgovarali o mogućim reperkusijama te presude, prije svega kako je ona primljena među Hrvatima u BiH i političkom vodstvu.

Danas će na formalnom sastanku, dodao je, razmotriti koje mjere Hrvatska može učiniti u pravnom i političkom pogledu u vezi te presude.

Upitan hoće li tražiti analizu svjedočenja bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u Haagu, s obzirom na tvrdnje da je bilo lažno, Plenković je rekao kako misli da je bivši predsjednik dao priopćenje u vezi tih pitanja.

“Dopustite da danas prvo raspravim tu temu s predsjedateljem, da temeljito analiziramo novonastalu situaciju, pa ćemo onda komentirati”, rekao je premijer.

Novinari su ga pitali i u kojoj je fazi posebno stručno povjerenstvo za kurikularnu reformu i ima li nesuglasica između HDZ-a i HNS-a, a Plenković je odgovorio kako je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak danas u Bruxellesu, predstoji još nekoliko sitnih detalja usuglašavanja, a aktivnost na obrazovnoj reformi se nastavlja.

Za angažman Krešimira Macana kao savjetnika za medije premijer je rekao da će javnost o tome biti obavještena kad bude donijeta odluka.

Vezano za nabavu borbenih zrakoplova Plenković je podsjetio da je Vlada zajedno s predsjednicom Republike i Saborom na početku mandata donijela stratešku odluku da je Hrvatskoj potrebna sposobnost Oružanih snaga koja se odnosi na modernizaciju zrakoplovstva.

Riječ je o dugoročnoj odluci na temelju procjena i sigurnosne situacije u svijetu i u našem okruženju. Proces koji vodi Ministarstvo obrane došao je u fazu u kojoj je završen proces evaluacije, a uslijedit će daljnja dinamika analize prijedloga povjerenstva na razini odgovarajućih tijela Hrvatske, kazao je. (Hina)