Plenković će Predsjedništvu i Nacionalnom vijeću HDZ-a predstavit sastav nove vlade

Predstavljeni kandidati HDZ-a za izbore u I. Izbornoj jedinici

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak će, na zajedničkoj sjednici članovima Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, predstaviti sastav nove vlade, nakon čega će je i javno predstaviti.

Plenković je ranije najavio da će Vlada, umjesto 20 imati 16 ministarstava te će imati četiri potpredsjednika. Uz dosadašnje Davora Božinovića i Zdravka Marića novi potpredsjednici bit će Tomo Medved i Boris Milošević (SDSS).

Medved bi trebao i dalje ostati i ministar hrvatskih branitelja, kao i Davor Božinović koji će nastaviti obnašati funkciju ministra unutarnjih poslova. Ministarstvo financija i dalje bi trebao voditi Zdravko Marić, a Nikolina Brnjac bila bi na čelu Ministarstva turizma i sporta.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a vodila bi Nataša Tramišak, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Na čelu Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja, koje će uključitivati resore gospodarstva, energetike, klimatskih promjena i zaštite okoliša bio bi Tomislav Ćorić, a Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine vodit će Darko Horvat.

Novi ministar obrane trebao bi biti  Mario Banožić, a Ivan Malenica vodio bi objedinjena ministarstva uprave i pravosuđa. Spojit će se i resori rada i mirovinskog sustava te socijalne politike, a na čelu tog ministarstva bio bi Josip Aladrović.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek vodit će Ministarstvo kulture i medija, ministar vanjskih i europskih poslova bit će i dalje Gordan Grlić Radman, a Vili Beroš će i dalje biti ministar zdravstva.

Marija Vučković ostat će ministrica je poljoprivrede, a Oleg Butković ministar mora, prometa i infrastrukture.

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće će, među inim, donijeti i odluku o osnivanju Kluba zastupnika HDZ-a.