Plenković: Broj novozaraženih stagnira, dobit ćemo cjepivo kad i EU

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u srijedu da broj novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj stagnira nakon uvedenih restriktivnijih mjera i najavio da će Hrvatska dobiti cjepivo kada i druge članice Europske unije (EU).

“Od prije 14 dana, kada smo imali sjednicu Vlade i kada sam kazao da imamo naznake kako će mjere koje smo usvojili omogućiti usporavanje, odnosno stagnaciju rasta broja novozaraženih, to se upravo dogodilo”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura.

Stavovi članova Znanstvenog savjeta ne obvezuju Vladu ni premijera

Upitan o tvrdnjama nekih članova Znanstvenog savjeta da broj novozaraženih ne stagnira, ako se uzme u obzir da u broj novozaraženih ne ulaze vjerojatni slučajevi, Plenković je kazao da se stagnacija vidi i da to nije stvar percepcije.

Istaknuo je kako je u ovom trenutnu bitan broj hospitaliziranih, kao i da svatko kome je potrebna dobije liječničku skrb.

“Netko tko ima temperaturu, kome je slabo, tko zahtijeva liječničku pomoć, oni su svi na liječničkoj skrbi. Nemamo još 5000 ljudi koji su kući, a nisu na intenzivnoj njezi. To se ne događa”, ustvrdio je i dodao da su sada bitni brojevi hospitaliziranih i pacijenata na respiratorima.

Plenković je istaknuo da stavovi koje članovi Znanstvenog savjeta Vlade iznose u javnosti ne obvezuju Vladu, Nacionalni stožer civilne zaštite, ministra zdravstva ni njega osobno ni na koji način.

“Njihova uloga je savjetodavna, da temeljem svoje ekspertize, znanja i iskustva pomognu Vladi u donošenju pravovremenih mjera zdravstvenoga karaktera”, poručio je.

Plenković je najavio da će cjepivo protiv koronavirusa u Hrvatsku doći kada se nabavi na razini EU-a, tj. u isto vrijeme kad i u druge zemlje članice EU-a.

“Igramo na više ploča, ono cjepivo koje prvo bude proglašeno pouzdanim naravno da će EU kao cjelina ići za time da se to cjepivo dobavi, pa će isto tako i Hrvatska dobiti cjepivo”, kazao je.

Interpelacija o vjetroparku je promašena tema

Napomenuo je pritom da neće svi u Hrvatskoj odmah biti cijepljeni, već će se to obavljati prema planu po kojem će prioritet imati cijepljenje najranjivijih skupina.

Premijer se osvrnuo i na interpelaciju o radu Vlade u slučaju izgradnje vjetroparka Krš-Pađene, ustvrdivši kako rezultat današnjeg glasovanja u Hrvatskom saboru, koji je interpelaciju odbio sa 76 ruku protiv, dovoljno govori da je to promašena tema.

Predlagače interpelacije, klub zastupnika Domovinskog pokreta, Plenković je nazvao ucjenjivačima, a smatra da iza svega stoji bivši Mostov ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, koji je u međuvremenu ušao u Sabor kao zastupnik Domovinskog pokreta.

Plenković je Dobrovića nazvao “pravednikom” dodajući kako je oporba jučer na saborskoj raspravi argumentirala “sve stvari koje taj pravednik nije poduzeo dok je bio ministar”.

Poručio je kako Vlada nije “teklić” niti “kurir” da oporbenim strankama dostavlja dokumente, do kojih one same mogu doći koristeći se pravom na pristup informacijama.

“Niti smo od jučer, niti smo naivni, niti smo glupi, niti ćemo dopustiti da nas ovi loši đaci dovode u neku vrstu političke defenzive”, kazao je dodavši da je Klub HDZ-a na jučerašnjoj raspravi u Hrvatskom saboru razotkrio sve demagoške napore Domovinskog pokreta. “Domovinski pokret i Most mogu stajati na trepavicama, ali neće gledati ucjenjivanje HDZ-a još sto godina”, poručio je.

Kada sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost

Upitan kada će dogovoriti sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, Plenković je odgovorio kako je predstojnik njegova ureda Zvonimir Frka-Petešić o tome komunicirao s predstojnikom Milanovićeva ureda Orsatom MIljenićem.

Ustvrdio je kako to “nije vrsta komunikacije koja zahtijeva osobnu prepisku između predsjednika Vlade i predsjednika Republike”, već to obavljaju njihovi uredi.

Dodao je kako je Frka-Petešić dva puta zvao Miljenića u vezi termina susreta, a Ured Predsjednika Republike još nije odgovorio odgovara li im termin sastanka koji je u dopisu predložen iz njegova ureda.

“Nije do nas. Ako smo mi rekli može četvrtak popodne, petak ujutro i petak popodne, ta ponuda i dalje stoji”, kazao je dodavši kako  je moguće da se za sastanak dogovore ako odgovor iz Ureda predsjednika stigne uskoro, no to nije moguće ako odgovor stigne u subotu.