Plenković brani Šuicu i optužuje GONG da glumi neovisnu udrugu

Hrvatski premijer Andrej Plenković branio je u petak hrvatsku kandidatkinju za članicu Europske komisije (EK) Dubravku Šuicu da je “deklarirala sve što je trebala deklarirati”, a nevladinu organizaciju koja traži objavu njezine imovinske kartice optužio da “glumi neovisnu udrugu”. 

Udruga Gong zatražila je od Šuice da zaustaviti višegodišnja nagađanja o porijeklu svoje imovine koja je, prema medijima, vrijedna pet milijuna eura.

“Ta gospoda koja glume neovisnu nevladinu udrugu, a u biti rade jednu političku akciju i očito ne poznaju proceduru niti znaju što je gospođa Šuica već napravila”, izjavio je Plenković RTL-u. 

Upitan zašto Šuica ne objavi imovinsku karticu, Plenković kaže da će svi dokumenti biti na službenim stranicama EK-a nakon njezina izbora za potpredsjednicu komisije i povjerenicu zaduženu za demografiju i demokraciju. 

Saslušanje bivše gradonačelnice Dubrovnika, zastupnice u Hrvatskom saboru i europarlamentarke održat će se 3. listopada u Europskom parlamentu. 

“Gospođa Šuica je, kome je trebala, deklarirala sve što je trebala deklarirati”, rekao je Plenković i ponovio Šuičino objašnjenje porijekla imovine kada su je ranije ovoga mjeseca saslušavali zastupnici u Saboru. 

“Suprug gospođe Šuice je gotovo 40 godina pomorac i između ostalog kapetan duge plovidbe”, izjavio je premijer. 

Plenković je istaknuo da će Hrvatska “sigurno ući u šengensku zonu” i da će se pitanje granice, zbog koje Slovenija prijeti blokadom, riješiti na drugi način.  “To više govori o njima”, komentirao je Plenković poruke iz Ljubljane.

Komisija bi sredinom sljedećeg mjeseca trebala usvojiti izvješće o hrvatskom ispunjavanju kriterija za ulazak u šengenski prostor bez unutarnje kontrole granica u EU-u.

Za ulazak nije dovoljna pozitivna ocjena EK-a koja govori samo o tehničkoj spremnosti nego konačnu odluku donose zemlje članice.