Plenković austrijskim Hrvatima obećao daljnju podršku

Hina

Premijer Andrej Plenković susreo se u ponedjeljak s hrvatskom manjinom u Austriji i poručio im da će Hrvatska nastaviti podržavati njihovo djelovanje.

Plenković je u Beč stigao na summit EU-Afrika koji će vrhunac imati u utorak. Večer prije posjetio Hrvatski centar gdje su ga dočekali predstavnici hrvatske manjine i gradišćanskih Hrvata. 

“Ovdje su zastupnici svih hrvatskih udruga u Austriji, barem u Beču i okolici”, poručio je premijeru Petar Tyran, kustos Hrvatskog centra. 

“Ovi ljudi rade za dobrobit hrvatske riječi i kulture, a ja se nadam i za dobrobit Hrvatske. Nama je u cilju da očuvamo jezik i da ga i dalje rabimo, a ako će Hrvatska voditi računa o nama, u tome ćemo uspjeti”, rekao je Tyran, dodavši kako su hrvatskoj manjini potrebna financijska sredstva kako bi se očuvali mediji hrvatske manjine u Austriji. 

Plenković je naglasio kako je hrvatskoj vladi važna briga za sve Hrvate u svijetu, a osobito tamo gdje su autohtona manjina, kao što je to slučaj u Austriji. 

“To je jedna od glavnih država za hrvatsku trgovinsku razmjenu, za investicije, zemlja koja je pomogla u Domovinskom ratu, u čemu ste i vi imali ulogu podrške i istinskog razumijevanja za sve što se događalo u domovini”, kazao je premijer austrijskim Hrvatima.

Podsjetio je na novi Zakon o državljanstvu koji je vlada poslala u Sabor i koji će omogućiti lakše stjecanje državljanstva Hrvatima izvan domovine. 

“Bitno nam je da povezujemo Hrvate izvan domovine s onim što se zbiva u Hrvatskoj, da ste upoznati i da participirate u izborima”, rekao je Plenković.

“Drago nam je da tako dajete doprinos i vašem osjećaju obaveze koje imate kao hrvatski državljani i na taj način utječete na procese u zemlji. Stoga ćemo kao vlada nastaviti podupirati vaše projekte”, zaključio je. 

Tyran je premijeru uručio pozivnicu za 72. Hrvatski bal koji će se u siječnju u organizaciji Hrvatskog centra održati u Beču. Riječ je o manifestaciji koja seže od 1868. godine i najvažnije je društveno događanje Hrvata u Beču. (h)